Abbás se neočekávaně zastavil u čečenského prezidenta

Groznyj (Rusko) - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se dnes před zahájením oficiální návštěvy Ruska neplánovaně zastavil v Čečensku. Na letišti v hlavním městě Groznyj ho přivítal čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Důvod jeho návštěvy však zůstává utajen.

„Cítíme se zde doma. Děkujeme Všemohoucímu, že jsme do Čečenské republiky zavítali,“ prohlásil Abbás po svém přistání. „Jsou zde věci, které nás (Palestince) a Čečence spojují,“ dodal. Z letiště odjel palestinský prezident do Kadyrovovy rezidence.

V převážně muslimské republice, která je součástí Ruské federace, vystupuje prokremelský čečenský prezident jako aktivní ochránce víry a dobrý muslim, který dodržuje tradice. Setkal se také s několika vlivnými muslimskými vůdci z arabských států a vykonal pouť do Mekky. Zde se Kadyrov minulý měsíc sešel právě také s Abbásem.

Šéf palestinské samosprávy hodlá zůstat v Rusku do 22. prosince. V Moskvě ho čekají jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Podle mluvčího Kremlu ale Abbásova neplánovaná zastávka v Čečensku není oficiální součástí jeho návštěvy Ruska.