V Laponsku už není zima. Bude se muset Santa Claus přestěhovat?

Helsinki - Severofinské Laponsko už nemizí v závějích sněhu, naopak trpí výkyvem podnebí. Posledních deset let sem zima přichází stále později a projevuje se celkové oteplení. Vyrovnat se s tím musí především turistický průmysl. Největším lákadlem je právě zima. Rodiče s dětmi sem jezdí, aby si prohlédli domov Santa Clause.

O Vánocích má finské Rovaniemi žně. Do 60tisícového města na polárním kruhu svezou letadla každou zimu půl milionu turistů. V místě se 14procentní nezaměstnaností je post pomocníka Santy Clause vítanou příležitostí. Místní ale začínají mít obavy. Nejžádanější artikl - zima - už není to, co bývala. „Nejnápadnější je, že v prosinci někdy prší, máme méně sněhu a řeka už nezamrzá. Lidé byli zvyklí v zimě na řece běhat na lyžích, to už nejde, někdy za celou zimu ani jednou,“ popisuje oteplení Seija Tuulentiová z Lesnického výzkumného ústavu.

Zimní safari, psí spřežení - bez závějí těžko

Turisty přitom Laponsko láká na safari zimním lesem, výlety se psím spřežením. Pro méně zdatné jsou tu ochutnávky specialit a vidina, že možná zahlédnou polární záři. Když ale chybí závěje, průvodci musí víc zapojovat fantazii. A čelit dotazům na ochranu životního prostředí.

„Lidi se nás ptají, proč používáme sněžné skútry, které nejsou moc ekologické. Zatím nemáme, čím je nahradit. Lidi přijíždějí z velkoměst, na běžkách neumí nebo nejsou fyzicky zdatní, takže si lyžování zkusí, ale do přírody za zimními radovánkami je musíme dovézt na skútru,“ popisuje Rami Korhonen, který pro turisty pořádá zimní safari.

Vánoční program začíná v půlce listopadu, vrcholí kolem Vánoc a ještě jednu špičku zažije kolem Nového roku s turisty z Ruska. Laponsko přidá každoročně do finské státní pokladny půl miliardy eur. Jestli ale nebude sníh a finanční krize potrvá, napřesrok třeba turisté atmosféru polární noci oželí a na Santu se podívají doma v televizi.