USA varuje Rusko před prodejem raketových systémů do Íránu

Washington - Představitelé USA oznámili, že od Ruska očekávají odpovědi na otázky možného vyzbrojení Íránu raketami země-vzduch. USA tvrdí, že tyto zbraňové systémy by mohly ohrozit americké jednotky v Iráku a Afghánistánu.

Jistý vysoký představitel americké vojenské výzvědné služby, který si přál kvůli citlivosti informací zůstat v anonymitě, uvedl, že rusko-íránský obchod s raketami S-300 se uskutečňuje. Zatím to prý ale vypadá, že do Íránu nebyl dodán žádný z těchto systémů.

V neděli íránská státní agentura IRNA informovala, že Rusko zahájilo dodávku protiraketového systému S-300. S ním by prý Írán mohl odrazit jakýkoli izraelský nebo americký útok na svá jaderná zařízení. Moskva ale vyzbrojování Íránu tímto vyspělým zařízením popřela. Federální služba pro vojensko-technickou spolupráci, která má na starosti dohled nad exportem ruských zbraní, v pondělí uvedla, že tvrzení některých médií o dodávkách S-300 neodpovídají skutečnosti.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood řekl, že Spojené státy od Ruska očekávají vysvětlení.

Nejpokročilejší verze tohoto systému, který Západ označuje kódem SA-20, dokáže zachytit a sestřelit cíl do vzdálenosti 120 kilometrů. Zařízení je s to sledovat šest cílů současně a vystřelit proti nim 12 raket.