V Guineji se po smrti prezidenta neúspěšně pokusili o vojenský převrat

Konakry - Pokus o převrat v západoafrické Guineji se nepovedl. Premiér Ahmed Tidiane Souaré oznámil, že jeho vláda je stále u moci a normálně pracuje. Armádní velitelé v zemi předtím prohlásili, že rozpouštějí vládu a ruší platnost ústavy. Vrchní velitel ozbrojených sil Diarra Camara pak ale uvedl, že důstojníci, kteří se pokoušejí o puč, jsou v menšině. Chaos v zemi zavládl krátce po smrti prezidenta Lansana Contého, který se k moci dostal v roce 1984 rovněž vojenským převratem.

Skupina důstojníků guinejské armády po smrti Contého ve státním rozhlase přečetla prohlášení, kterým oznámila rozpuštění vlády a všech státních institucí a pozastavení ústavy. „V Guineji se armáda pokusila o vojenský převrat,“ okomentoval událost Somparé. Podle svých slov ale věří, že skupinu důstojníků nepodporuje celá armáda.

Ve věku 74 let zemřel dnes prezident západoafrické Guineje Lansana Conté. O smrti prezidenta informoval Somparé, který vyhlásil 40denní státní smutek. „Mám těžký a obtížný úkol, abych vás s hlubokým žalem informoval o úmrtí generála Lansana Contého, prezidenta Guinejské republiky, po dlouhé nemoci,“ prohlásil v televizním přenosu Somparé. Ten uvedl, že diabetik a vášnivý kuřák Conté již delší dobu trpěl zdravotními problémy.

Armáda pozastavila platnost ústavy

Moussa Dadis Camara:

„Vláda i všechny republikové instituce byly rozpuštěny.“

Guinejský státní rozhlas po oznámení o smrti prezidenta odvysílal prohlášení, které tvrdí, že vláda byla suspendována. „Ode dneška je pozastavena platnost ústavy a je zastavena i jakákoli politická a odborářská činnost,“ prohlásil armádní velitel Moussa Dadis Camara v rozhlasové stanici Radio Conakry. Dodal, že „vláda i všechny republikové instituce byly rozpuštěny“ a že byl ustaven „poradní výbor tvořený civilními osobami a vojáky“. Nejmenovaný armádní zdroj, který cituje agentura AP, ujistil, že v zemi budou brzy zorganizovány volby, bližší upřesnění ale neposkytl.

Camara veřejnosti oznámil, že v době, kdy je země v neutěšeném stavu, je třeba vyvést Guineu z hluboké beznaděje. Podle armádního velitele je nezbytná hospodářská náprava včetně rozhodného boje proti korupci.

Armádní velitel Camara nařídil jednotkám, aby střežily strategická místa a státní hranice, jelikož v zemi se za poslední dva roky konalo několik násilných protestů proti vládě prezidenta Contého. Camara, který byl dosud šéfem armádního zásobování pohonnými hmotami, rovněž zdůraznil, že Guinea oslavila nedávné 50. výročí nezávislosti jako jedna z nejchudších zemí planety. A přitom by mohla díky svému obrovskému přírodnímu bohatství dobře prosperovat.

Premiér Ahmed Tidiane Souaré v rozhlase bez dalšího upřesnění ujistil, že činnost jeho vlády normálně pokračuje. Somparé pak potvrdil, že se pokus o převrat skutečně odehrál, ovšem armádní vzbouřenci nemají podporu všech ozbrojených sil a jde jen o pár jedinců.  

Africká unie vyzývá ke klidu a respektování demokracie

Dnes zesnulý prezident Conté zemi řídil od roku 1984, kdy se po smrti prvního guinejského prezidenta chopil moci v nekrvavém puči. Za jeho vlády 8milionová Guinea s velkým surovinovým bohatstvím a úrodnou půdou nevzkvétala. Současně ale neupadla do válek, které zmítaly okolními státy, včetně Sierry Leone, Libérie a Pobřeží slonoviny. Conté zatím nemá zjevného nástupce.

Africká unie, která sdružuje 53 zemí Afriky, dnes v prohlášení k nejnovějšímu vývoji v Guineji uvedla, že situaci v zemi sleduje s velkým znepokojením. „Vyzýváme všechny politické síly v Guineji a další státní instituce, zejména ozbrojené síly, aby zajistily ústavní přechod, a to v klidu a ve shodě a za plného respektování demokracie,“ prohlásil za mírovou a bezpečnostní radu AU její předseda Ramtane Lamamra.

Guinejský voják
Zdroj: ČT24