Test ruské rakety Bulava se nezdařil

Moskva - Rusům se dnes nevydařila zkouška nové mezikontinentální střely Bulava. Raketa podle agentury Interfax během testu vybouchla. Agentuře to oznámil zdroj z vojensko-průmyslového komplexu, který se podílí na státních testech ruských zbraní.

Rusko přitom raketami Bulava chtělo v nadcházejícím roce vybavit své jaderné ponorky. Bulva má šest až deset hlavic a vystřelí do vzdálenosti až 8 tisíc kilometrů. Podle informací ale dnes tato střela při testu selhala.

Zdroj uvedl pro agenturu Interfax, že se raketa poté, co byla v Bílém moři vystřelena z ponorky Dmitrij Donskoj, vychýlila z vytyčené trasy. Selhala zřejmě nosná raketa, armáda proto raději vydala pokyn ke samozničení celé střely. Při likvidaci rakety nebyl nikdo zraněn ani zabit, nevznikly také žádné škody.

Zkouška měla být podle dřívějších informací rozhodující pro zařazení rakety do výzbroje ruského námořnictva a pro spuštění sériové výroby. Ze sedmi dřívějších zkoušek byly podle médií čtyři neúspěšné.    

Bulava

Mezikontinentální raketu Bulava na tuhé palivo zkonstruoval moskevský institut. Je s to dopravit šest až deset samostatně naváděných jaderných hlavic na vzdálenost několika tisíc kilometrů. Po dvanácti raketách mají nést nové ponorky Projekt 955. Vyzbrojeny jí mají být i upravené ponorky Projekt 941. Bulava měla být zařazena do výzbroje v příštím roce spolu s ponorkou Jurij Dolgorukij, na které byl koncem listopadu úspěšně spuštěn jaderný pohon.

Rakety Bulava
Zdroj: ČT24/http://cs.wikipedia.org