Izrael nepustí kvůli raketovým útokům zboží do pásma Gazy

Gaza/Jeruzalém - Izrael zrušil na dnešek plánované otevření dvou hraničních přechodů do pásma Gazy. Humanitární pomoc a spotřební zboží se tak do země nedostanou. Důvodem uzavření jsou pokračující raketové a granátové útoky palestinských radikálů na jižní Izrael, které pokračovali i dnes ráno. Ostřelování Palestinci obnovili v pátek, po vypršení půlročního příměří. Izrael kvůli tomu zrušil na dnešek plánované otevření hraničních přechodů. Původně chtěl přerušit blokádu a umožnit průjezd kamionů se zbožím a humanitárními potřebami. Hnutí Hamas, které pásmo ovládá, už oznámilo, že zvažuje opětovné uzavření příměří s Izraelem.

Podle Palestinců je palba odvetou za úterní večerní incident, při němž izraelští vojáci na hranici s pásmem Gazy zabili tři radikály z Hamasu. Měli u sebe údajně výbušniny a na izraelskou hlídku zaútočili granáty.

Izraelská armáda oznámila, že časně ráno na Izrael dopadlo devět granátů a sedm raket. Nikoho nezranily a nezpůsobily ani hmotné škody. Armádní mluvčí však řekl, že oba přechody, které se dnes měly otevřít pro kamiony, zůstanou zavřené.

Židovský stát uplatňuje blokádu proti pásmu od loňského léta. Chce jí oslabit Hamas, který se tehdy zmocnil vlády nad tímto územím. Hamas neuznává Izrael a bojuje proti němu. Blokáda má tíživý dopad na 1,5 milionu obyvatel pásma. Na pomoci agentur OSN závisí 700.000 z nich.

Egypt zprostředkovává rozhovory mezi Hamasem a Izraelem a v létě přiměl obě strany k půlročnímu příměří. To vypršelo 19. prosince, Palestinci teď obnovili útoky a Izrael se otevřeně připravuje na vojenskou operaci. Na čtvrtek je do Egypta pozvána izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová k jednání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem.