Poválečný Bagdád zprovoznil příměstskou vlakovou linku

Bagdád - Hlavní město Iráku se po pěti a půl letech válečného konfliktu snaží o pozvednutí úrovně a zajištění bezpečného prostředí. K zlepšení situace a opětovnému získání důvěry má dopomoci zavedení nového příměstského vlaku. I přes počáteční technické problémy si bagdádská samospráva získává stále vyšší sympatie místních obyvatel. Cílem nových vlakových spojů je především ulehčení automobilové dopravě.

Linka začala pravidelně jezdit před šesti týdny. Počet cestujících, kteří s radostí využívají nových dopravních spojů, podle strojvůdců neustále roste. Každé ráno dlouho před rozedněním zahřívá strojvůdce motor dieslové lokomotivy. Když do kabiny dorazí i nezbytný policista, může jediný bagdádský příměstský vlak vyrazit na svou cestu na západní předměstí.

Značná část lidí však stále dává přednost mikrobusům a zdráhá se využívat hromadnou dopravu přes trasy donedávna známé pumovými útoky. Většina sedadel ve vlaku zeje prázdnotou i přes nízkou cenu lístku - jedna cesta stojí v přepočtu deset korun. Dalším důvodem nedůvěry cestujících je bezpečnost při provozu. Město zatím neobnovilo dopravní obsluhu po pouličních nepokojích z dřívější doby. Většinu závor a signálních světel výtržníci rozebrali. Následkem toho dochází k nebezpečným situacím na železničních přejezdech. 

Někteří obyvatelé Bagdádu si i přes hrozící nebezpečí nemohou vlakovou přepravu vynachválit. „Musím být v osm v práci. Když jsem jezdil autem, měl jsem často i hodinu zpoždění. Vlakem jsem tam vždycky včas,“ tvrdí jeden z cestujících. Irácké úřady věří, že takových lidí bude přibývat. Zveřejnily i další velké plány. Irák chce investovat do rozvoje železniční infrastruktury 6 miliard dolarů. Starosta Bagdádu hodlá za další 3 miliardy v nejbližší možné době vybudovat metro mezi šíitskou a sunnitskou částí města.