V Srbsku probíhá zátah policie na kosovské Albánce podezřelé ze zločinů

Preševo (Srbsko) - Velký zátah na osoby podezřelé ze spáchání válečných zločinů proti civilnímu nealbánskému obyvatelstvu na území Kosova dnes zahájila srbská policie. Bělehradská televizní a rozhlasová stanice B92 informovala, že zatím bylo zadrženo 11 lidí.

B92 na svých internetových stránkách s odvoláním na ministra vnitra Ivicu Dačiče upřesňuje, že akce je vedena proti osobám, které se v roce 1999 dopustily zločinů proti srbskému a jinému nealbánskému obyvatelstvu v oblasti kosovského města Gnjilane. Podle oddělení prokuratury pověřeného vyšetřováním válečných zločinů jde o příslušníky takzvané gnjilanské skupiny UÇK (Osvobozenecké armády Kosova), kteří unesli 159 srbských civilistů a zabili nejméně 51 lidí.

Prokuratura tyto albánské povstalce kromě vražd obviňuje i ze znásilňování, mučení a okrádání civilistů, a to s cílem vyhnat srbské a jiné nealbánské obyvatelstvo z oblasti Gnjilane.

UÇK vedla koncem devadesátých let ozbrojený boj proti srbským úřadům a institucím, a to i ve formě teroristických útoků, s cílem odtrhnout Kosovo od Srbska. Následné rozsáhlé nasazení srbské armády a policejních jednotek proti nim postupně nabylo charakteru etnické čistky proti albánskému obyvatelstvu, které v Kosovu tvoří převážnou většinu populace. Srbské ozbrojené síly pak byly přinuceny ke stažení z Kosova po náletech NATO na Srbsko.

Srbsko nezávislé Kosovo neuznává, nabízí autonomii

Letos Kosovo s podporou Spojených států vyhlásilo nezávislost, jeho svrchovanost zatím uznala přibližně jen padesátka ze 192 členských států OSN, mezi nimi USA a 22 zemí EU. Bělehrad odmítá samostatnost této oblasti uznat a jako alternativu nabízí širokou, mezinárodně zaručenou autonomii.

V oblasti Preševa u hranic s Kosovem žije rovněž početná albánská menšina. Rebelové z jejích řad se po vzoru kosovských soukmenovců také pokusili o ozbrojený odpor a o odtržení od Srbska, ale neúspěšně.