Izraelský nálet zabil v Gaze přes 200 lidí, podle Baraka „čas pro boj v Gaze nadešel“

Gaza - Izraelské letectvo dnes zaútočilo na základny radikálního hnutí Hamas a v náletech v jižní části pásma pokračovalo i po setmění. Podle zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka operace nyní skončila. Při náletech podle palestinských zdravotníků zahynulo 208 lidí a přes 700 dalších bylo zraněno, z nich je podle palestinských zdravotníků 120 ve vážném stavu. Jedním ze zabitých je údajně i šéf tamní policie Tawfiq Jabber. Hamas vzápětí nařídil svým bojovníkům odvetné údery a na jih Izraele už dopadlo několik raket, přičemž jeden člověk přišel o život. Cílem útoků byl podle agenturních zpráv přístav v Gaze a několik policejních objektů radikálního hnutí Hamas. Izraelská armáda útoky potvrdila s tím, že byly vedeny proti "teroristické infrastruktuře". Izraelský ministr obrany Ehud Barak posléze prohlásil, že čas pro boj v Gaze nadešel a že operace nebude krátká.

Podle hnutí Hamas byly zničeny všechny jeho základny v Gaze. Izraelská strana mluví o nejméně 40 úspěšně zasažených cílech. Některé ze střel nicméně dopadly i do hustě osídlených oblastí, kde jsou základny hnutí často umístěny. Hnutí Hamas vyzývá prostřednictvím mešit v pásmu Gazy k odvetě a už odpálilo na izraelskou stranu 25 raket. Jedna z nich zabila člověka na jihu Izraele a jiná zranila dva lidi ve městě Netivot. Hamas hrozí také sebevražednými útoky. „Uděláme všechno pro to, abychom sionisty nenechali klidně spát,“ uvedlo hnutí. Šéf Hamasu Mišál ovšem vyzval také k vnitřnímu míru, smíření Hamasu se soupeřícím Abbásovým hnutím Fatah. „Všem bojovníkům bylo nařízeno odpovědět na izraelský masakr,“ přidala se k Hamasu další radikální palestinská organizace Islámský džihád. Izrael se brání. Útok prá byl pouze odvetou za několikadenní odstřelování izraelského území.

Fauzí Barhún

„Dnes došlo k holocaustu a masakru palestinského lidu. Hamás bude pokračovat ve svém odporu až do poslední kapky krve.“

Útoky budou pokračovat, bude-li to nutné

Izraelská armáda oznámila, že všichni piloti se v pořádku vrátili na základny. V prohlášení dále uvedla, že údery na „teroristické cíle“ budou pokračovat a mohou být i rozšířeny, bude-li to nutné. Terčem pokračujících útoků v jižní části pásma po setmění jsou především slévačské dílny a jiná zařízení. „Operace pokračuje a bude pokračovat, potrvá tak dlouho, jak bude zapotřebí,“ zdůraznila armáda v souvislosti s večerními nálety. Izraelská armáda také varuje obyvatele žijící podél hranice s pásmem Gazy před zbytečným vycházením. Ve východoizraelském městě Ašdod byl podle deníku Haarec vyhlášen protiraketový poplach. Egypt už rozhodl o otevření hraničních přechodů s Gazou, aby umožnil sanitním vozům převoz raněných do svých nemocničních zařízení.

Svět vyzývá k příměří, Livniová tvrdí, že nemá jinou možnost

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás izraelskou akci odsoudil jako agresi, obě strany ale vyzval ke zdrženlivosti. Mezinárodní společenství reagovalo kriticky, většina politiků ale upozornila, že musejí ustat útoky z Gazy na židovský stát. Na eskalující konflikt už reagovaly také Spojené státy a Evropská unie. Vysoký představitel EU pro zahraničí Javier Solana vyzval k okamžitému příměří. Bílý dům vybídl Hamas k ukončení teroristických aktivit, pokud chce hrát aktivní roli v budoucnosti Palestiny, zatímco Izrael vyzval, aby se při ostřelování pozic Hamasu vyhnul civilním ztrátám. Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová prohlásila, že vinu na útoku nese výhradně Hamas, protože porušil příměří s Izraelem.

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová na rozdíl od mínění EU uvedla, že Izrael nemá vůči Hamasu jinou možnost než vést vojenskou akci. „Až dosud jsme byli zdrženliví. Dnes však už není jiná možnost než vojenská operace. Jen v tomto týdnu dopadla na izraelské lokality stovka raket a granátů, přičemž 80 jich bylo v jediném dni,“ připomněla. Zároveň obvinila Hamas, že z propagandistických důvodů cynicky zneužívá civilní obyvatelstvo na území pod svou kontrolou. „Pokud jsou zasaženi civilisté, pak zodpovědnost padá na Hamas.“

Média dávají izraelský nálet do souvislosti s rozhodnutím izraelského kabinetu premiéra Ehuda Olmerta posílit odvetná opatření v reakci na přeshraniční raketové útoky Palestinců na území Izraele. Hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá, a další palestinské ozbrojené skupiny zesílily své raketové a granátové útoky proti Izraeli od předminulého pátku, kdy skončilo šestiměsíční příměří s židovským státem. V pátek palestinští radikálové vystřelili na území Izraele několik granátů a raket. Jeden z granátů, který měl podle všeho původně dopadnout na území židovského státu, přitom zabil v domě v severní části pásma Gazy dvě palestinské dívky.

Poslední vývoj v Gaze

17. ledna - Izrael kvůli trvajícímu raketovému ostřelování svého území uzavřel hraniční přechody do Gazy a zahájil její blokádu.
1. března - Izraelská armáda po dva dny okupovala území na severu pásma Gazy. Operace stála desítky životů a způsobila značné škody.
17. června - Izrael a hnutí Hamas se po několikaměsíčních nepřímých jednáních dohodly na příměří pro pásmo Gazy. Izrael následně zmírnil blokádu Gazy.
18. prosince - Palestinské radikální hnutí Hamas vypovědělo příměří v Gaze, které s Izraelem dojednalo.
27. prosince - Izraelské letecké údery v pásmu Gazy si podle agentury Reuters vyžádaly nejméně 155 mrtvých a na 200 zraněných.