Bombový útok v šíitské čtvrti Bagdádu si vyžádal přes 20 mrtvých

Bagdád - Nejméně 22 mrtvých a 45 zraněných si dnes vyžádal pumový atentát v šíitské části irácké metropole. Čísla podle agentur Reuters a AFP oznámila irácká policie. Objevila se i čísla 25 mrtvých a 54 raněných, irácká policie uvádí 28 obětí. Policejním silám se mezitím podařilo zadržet uprchlého teroristu, nebezpečného člena organizace al-Káida, Imáda Ahmada Farhána.

Výbušnina byla nastražena v autě zaparkovaném u autobusové zastávky poblíž jedné mešity v šíitské čtvrti Bagdádu. Vybuchla krátce po poledni místního času. Oběti, jejichž počet se z původních osmi mrtvých a 22 zraněných zvyšoval, jsou civilisté a jsou mezi nimi i ženy a děti. Výbuch byl slyšet až několik kilometrů daleko.

Agentura AFP zároveň s odvoláním na policejní zdroje oznámila, že v centru Ramádí byl zastřelen „mimořádně krvelačný“ šéf teroristické organizace al-Káida v Iráku Imád Ahmad Farhán, kterému se v pátek podařilo uprchnout z policejní stanice v tomto městě. Policie teď pátrá po dvou jeho druzích, kteří uprchli zároveň s ním. Farhán se podle policie přiznal k nejméně stovce vražd.