Izrael pokračuje v bombardování Gazy, mrtvých již je skoro 300

Gaza - Izraelské bojové letouny i nadále pokračují v náletech na cíle v jižní části pásma Gazy. Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému zastavení násilí v oblasti. Již včera ovšem izraelský ministr obrany Ehud Barak obdobné výzvy odmítl s tím, že Izrael nemůže přijmout klid zbraní s radikálním hnutím Hamas, které přirovnal k Al-Káidě. Letecké útoky může podle něj naopak následovat i pozemní ofenzíva, pokud to přinese prospěch izraelské armádě. Útok izraelského letectva na základny Hamasu v pásmu Gazy si dosud vyžádal až 300 mrtvých Palestinců a 800 zraněných.

Skóre prvních 24 hodin náletů izraelského letectva na pásmo Gazy je drtivé: 100 tun izraelských pum zničilo přes 210 cílů Hamasu - včetně policejních stanic a sléváren. Ráno další bomby zasáhly sklad paliva v Rafáhu. Palestinci odpálili od sobotního rána do Izraele víc než stovku raket, na svědomí mají život jedné ženy.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

„Izraelským útokům na Gazu šlo předejít. Mluvili jsme s nimi a prosili je, aby nekončili příměří. Takto jsme mohli předejít tomu, co se stalo.“

Terčem náletů po celém pásmu byly základny a jiná zařízení Hamasu - celkem asi 230 cílů, mezi nimi budovy, skladiště zbraní i oblasti, odkud Hamas vypaluje rakety, napsala agentura AFP s odvoláním na představitele izraelské armády.

Dnešní bombardování bylo podle svědků citovaných agenturou zaměřeno na město Gaza, na uprchlický tábor Džabálija v severní části pásma, ale i na Chán Júnis a Rafáh na jihu. Při jednom z dnešních náletů byla zasažena hlavní budova televizní stanice Hamasu Al-Aksá. Televize nicméně pokračuje ve vysílání z nezjištěného místa. Jedním z cílů bombardování bylo také výcvikové zařízení pro bojovníky Hamasu.

Izrael se brání, tvrdí, že příměří s Hamasem nelze 

„Pro nás znamená požadavek na příměří s Hamasem něco podobného, jako žádat vás (Američany) o příměří s Al-Káidou. Je to něco, co opravdu nemůžeme přijmout,“ prohlásil Barak v interview pro zpravodajskou stanici Fox News. Nevyloučil ani pozemní ofenzívu. „Naším záměrem je úplně změnit pravidla hry,“ dodal izraelský politik. Izraelské straně vadí, že když létaly rakety na izraelské území z Palestiny, Rada bezpečnosti nepodnikla žádnou akci. Jakmile však vypálí Izrael rakety na druhou stranu, rada okamžitě zasedá a vyzývá k příměří.

Lze útok ospravedlnit?

Rijál Mansúr, palestinský velvyslanec při OSN: „Nic nemůže ospravedlnit zabití nebo zranění více než tisícovky lidí během 24 hodin.“

ministryně zahraničí Cipi Livniová: „Hamás používá pásmo Gazy, aby na nás útočil, a proto musíme přijít s odpovědí.“


Bude další intifáda?
 

Radikální Palestinci už mluví o novém povstání proti Izraeli - intifádě. Oslabuje je ale propast mezi Hamasem v pásmu Gazy a Fatáhem na západním břehu Jordánu.

Chálid Mišál - vůdce Hamasu

„Jako jsme se semkli v první intifádě, jako jsme se přes politické rozdíly semkli ve druhé intifáídě, i dnes potřebujeme být spolu v nadcházející intifádě, nejenom v pásmu Gazy, ale i na západním břehu Jordánu.“

Izrael chce bojem dosáhnout míru

Cílem desítek raket vypálených z izraelských bojových vrtulníků a letounů byl přístav ve městě Gaza a zhruba stovka policejních i jiných objektů Hamasu, které byly těžce poškozeny. Izraelská armáda později oznámila, že údery na „teroristické cíle“ budou pokračovat a mohou být i rozšířeny, bude-li to nutné. Izraelský úder je zdůvodňován jako reakce na rakety palestinských radikálů vypalované na izraelská pohraniční města.

„Izrael chce mír, to byl náš cíl po dlouhou dobu. Pokud došlo ke zranění či smrti civilistů, na vině je Hamas, který drží palestinské obyvatele jako rukojmí,“ prohlásila izraelská velvyslankyně v OSN Gabriela Šalevová. Po první drtivé vlně bombardování za denního světla pokračovaly nálety i po setmění v jižní části pásma. Útoky se nezastavily ani dnes ráno.

Gabriela Šalevová, izraelská velvyslankyně v OSN:

„Izrael uplatňuje své právo na sebeobranu. To je to, co se děje posledních 24 hodin.“

Svět vyzývá k okamžitému příměří 

Evropská unie už včera vyzvala k okamžitému ukončení izraelských i palestinských útoků. Prohlášení vydané Francií jako předsednickou zemí EU zdůrazňuje, že pro Gazu není vojenského řešení. K okamžitému zastavení násilí v regionu vyzval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Jiný charakter měly reakce Spojených států, které k zastavení akcí proti Hamasu výslovně nenabádaly, protože USA považují Hamas za teroristickou organizaci. USA jen vyzvaly Izrael, aby se při útocích vyhnul civilním obětem. Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová prohlásila, že vinu na útoku nese výhradně Hamas, protože porušil příměří s Izraelem.

Arabové vyzývají k radikální reakci na izraelské nálety

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v reakci na izraelské nálety obvinil arabské vládce ze zbabělosti. Nevzmohli se podle něho na víc než na humanitární pomoc či na diskuse o možném arabském summitu. „Měli by se sami před sebou stydět. Svým zbabělým, mdlým a poraženeckým postojem zaprodávají jméno Palestinců,“ řekl Kaddáfí ohledně snahy arabských vůdců najít jednotný postoj k situaci v Gaze.

Podobný postoj zastává íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, který vyzval muslimské země, aby „potrestaly Izrael za jeho zločiny spáchané v pásmu Gazy“. Ve svém televizním projevu vyslovil lítost nad „povzbudivým mlčením“ některých arabských vůdců vůči izraelským náletům.