Objev vědců: Kokain působí i na včely

Sydney - Australští vědci se rozhodli včelám podat kokain, aby zjistili, jak hmyzí mozek reaguje na drogy. Záměrem výzkumu je podle nich nalezení způsobu, jak bojovat se závislostí na omamných látkách u lidí. Výsledky bádání odhalily podobnosti mezi včelami a lidmi, protože obě skupiny pod vlivem kokainu vykazují změny v úsudku a jejich chování je ovlivněno představou odměny v podobě drogy.

„Poprvé tak bylo dokázáno, že kokain může na hmyz působit jako odměna,“ prohlásil Andrew Barron, jeden ze spoluautorů studie.
 
Barron v rámci výzkumu aplikoval na záda včel malou dávku kokainu a ty se poté vydaly za potravou. Za normálních okolností včely po návratu komunikují s ostatními obyvateli úlu pomocí kývavého „tance“, kterým jsou schopny popsat místo nálezu jídla, i to, jak chutná. „Nadrogované“ včely však tento „tanec“ předváděly s mnohem větším nadšením než ostatní a zdály se zažívat podobný pocit rozkoše, jaký prožívají narkomani.

Pokud vědci u včel drogu „vysadili“, měl pak hmyz potíže s učením, což je podle Barrona symptom, který vykazují i uživatelé omamných látek, když se pokoušejí překonat svůj „absťák“. 

Výzkum by podle vědců měl odhalit, jakým způsobem kokain postihuje včelí mozek. Výsledkem by tak prý mohly být nové informace o vzniku závislosti u lidí. Entomologové chtějí rovněž zjistit, zda bude mít droga na včelstvo podobně devastující účinek jako na lidskou společnost.