Silvestr v Japonsku? Šílenství kolem přáníček, nudle a čekání na východ slunce

Tokio - Oslava příchodu nového roku je v Japonsku největším svátkem v roce. Tomu odpovídá i velké množství zvyků. Na rozdíl od většiny světa se tu Silvestr neslaví 31. prosince. Naopak je zvykem brzy vstát a pokochat se prvním východem slunce v novém roce. "První alkohol - kalíšek saké - si Japonci dávají až k obědu," doplňuje Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Na Nový rok se v Japonsku jedí nudle nebo speciální krabičky se spoustou různých jídel. Přitom platí, že délka nudlí symbolizuje dlouhé vztahy, a v krabičkách musí být co nejvíce druhů jídel.

Šílenství se koncem prosince a začátkem ledna rozpoutává kolem novoročních blahopřání. Ty pošťáci doručují až první den v roce. Japonci si všechna přáníčka vybírají a kontrolují, od koho pohlednici dostali a od koho ne. „Pokud někdo zapomene důležité osobě přání poslat, má pak průšvih na celý rok,“ dodává Okamura.

Ohněm se předsevzetí posílají na věčnost

Každý dospělý si v Japonsku píše předsevzetí do nového roku. „Napíšete si třeba, že chcete udělat zkoušky. Pak si přání pověsíte do pokoje a máte ho stále na očích. Patnáctého ledna, kdy v Japonsku končí starý rok, se udělá ohníček, ve kterém se předsevzetí spálí,“ vysvětluje Okamura s tím, že spálení znamená věčnost, fakt, že předsevzetí už člověku nemůže nikdo vzít.

V Japonsku jsou dva hlavní svátky: Dušičky v polovině srpna a Silvestr. Japonci se v těchto dnech snaží dostat z velkých měst na venkov, kde žijí jejich příbuzní. Velké množství obyvatel velkoměst totiž pochází právě z venkova.