Izraelská armáda obklíčila správní středisko Gazy

Gaza - Útoky v oblasti Gazy se stupňují. Nejméně 33 Palestinců zemřelo dnes po zásahu izraelské armády uvnitř pásma Gazy. Prvního mrtvého vojáka přiznala i izraelská armáda. Z celého světa dnes byly do Izraele a Gazy adresovány výzvy k ukončení bojů. Izraelský prezident Šimon Peres poté vzkázal, že ostřelování Gazy neustane, Izrael podle něj nicméně nehodlá Gazu okupovat.

Izraelský prezident Šimon Peres dnes v americké televizi ABC
řekl, že Izrael byl trpělivý, ale že teď musí Hamas dostat skutečně tvrdou lekci. Odmítl možnost příměří. „Nechceme Gazu okupovat ani rozdrtit Hamas, ale rozdrtit teror. Nemůžeme přijmout myšlenku, že Hamas bude dál střílet a že my bychom měli vyhlásit klid zbraní,“ řekl.

„Pozemní ofenzíva v pásmu Gazy bude pokračovat - a to do té doby, dokud nebudou splněny všechny cíle naší operace. Chceme donutit Hamás, aby ukončil nepřátelský postup vůči Izraeli z pásma Gazy,“ upřesnil dnes izraelský ministr obrany Ehud Barak.

Reportáž a vstup Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Mluvčí Hamasu:

„Izrael se stane pohřebištěm izraelských vojáků.“

Mluvčí Hamasu Mohammed Al Bitáwí ale do Izraele vzkázal: „Gaza se stane pohřebištěm izraelských vojáků. Možná budou úspěšní se svými nálety, tanky a bombardováním, ale nikdy nezlomí vůli a sílu palestinského lidu.“

Izraelské tanky se v průběhu dne dostaly hluboko do vnitrozemí území, které ovládá Hamas. Jednotky rozřízly oblast na dvě oddělené části, obklíčily také středisko správní oblasti města Gaza. Dva izraelské vojáky dnes údajně zajali bojovníci Hamasu. Izraelská armáda ale uvedla, že žádné takové informace nemá. Přiznala nicméně, že v bojích zemřel jeden izraelský voják. Celkem se počet obětí konfliktu zvýšil na víc než 500.

Izraelská armáda postoupila dnes ze severní části pásma Gazy dále do jeho vnitrozemí. Dostala se už i do správního střediska oblasti - do města Gaza. Tam také zasáhly tankové granáty hlavní nákupní středisko, zemřelo pět palestinských civilistů. Několik desítek zraněných převezli záchranáři do místní nemocnice.

Většina ostatních palestinských obětí byla zabita v okolí města Bajt Lahíja a uprchlického tábora Džabálija na severu pásma, dva Palestinci zahynuli u Chán Júnisu a tři v Rafáhu na jihu. Terčem jednoho ze zásahů v Chán Júnisu byl vysoký velitel ozbrojené složky hnutí Hamas Džihád Hamdán, který byl údajně těžce zraněn. Ze strachu z izraelských vojáků opustili své domovy obyvatelé města Rafáh v jižní části Gazy.

Na Západním břehu Jordánu byl dnes podle zdravotních a bezpečnostních sil izraelskými jednotkami zabit palestinský demonstrant. Incident se stal, když se na místě strhla bitka, ve které demonstranti začali házet kameny.

V ostřelování izraelského území dnes pokračovali i ozbrojenci Hamasu, kteří vypálili celkem přes 30 raket. Ty zasáhly oblasti blízko hranic s Gazou. Jedna ze střel zranila ženu ve městě Sderot.

Svět vyzývá k ukončení bojů, OSN se na jednotném prohlášení neshodla 

Na vyhrocenou situaci na palestinském území reagoval také britský premiér Gordon Brown. Na britské stanici BBC vyzval obě strany konfliktu k okamžitému příměří: „Arabské velmoci musí vyvíjet nátlak, aby byly zastaveny dodávky zbraní. Musí zajistit, aby tunely, které jsou využívány k ilegálnímu pašování zbraní do Gazy, byly zavřeny. Musíme otevřít přechody, které umožní pohyb lidí a zboží a které budou řádně kontrolovány.“

Výzvu k zastavení bojů dnes přednesla členka Evropské komise odpovědná za vnější vztahy, Benita Ferrerová-Waldnerová. Podle Ferrerové-Waldnerové je potřeba zajistit lidem postiženým konfliktem základní prostředky, zejména jídlo.

Ke krizovému zasedání se sešla Rada bezpečnosti OSN. Členové rady se ale neshodli na prohlášení k situaci v pásmu Gazy kvůli odporu Spojených států. Podle nich by nemělo smysl vydávat prohlášení, která by Hamas ignoroval. Amerika trvá na tom, aby prohlášení obsahovalo, že Hamas je teroristická organizace, která násilně vzala moc legitimním palestinským úřadům. 

  • Zranění civilisté v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/603/60207.jpg
  • Pásmo Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/602/60199.jpg
  • Pásmo Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/603/60221.jpg