Tasmánské ďábly má před rakovinou zachránit plot

Hobart (Austrálie) – Nákazu způsobující nádorové onemocnění mezi tasmánskými ďábly mají zastavit ploty. Bariéry mají zastavit šíření neléčitelné rakoviny, která vybíjí populaci unikátních živočichů žijících pouze v Tasmanii. Nemoc se přenáší při vzájemném pokousání a projevuje se zprvu jako malé otoky kolem očí a tlamy. Po zduření kvůli nim tasmánští ďábli oslepnou, nemohou rozkousat potravu a umírají hlady. Vědci varují, že nákaza zasáhla dvě třetiny populace těchto zvířat a bez zásahu člověka hrozí ďáblům medvědovitým do 20 let vyhynutí.

Plánovaný plot má podle vědců oddělit zdravé a nakažené jedince, jedná se o změnu strategie na záchranu tasmánských ďáblů. Doposud se vědci a ekologové snažili odchytávat zdravá zvířata a umisťovat je do karantény.

Austrálie kvůli výskytu neléčitelného onemocnění zařadila ďábla medvětovitého (Sarcophilus laniarius) na seznam ohrožených živočišných druhů. Přírodovědci na ostrově jižně od Austálie nedávno zjistili, že ďábel nazvaný Cedric není oproti očekáváním vůči chorobě imunní. Cedric si jako první zástupce svého živočišného druhu dokázal vytvořit protilátky a zdálo se, že má přirozenou imunitu vůči virovému onemocnění. Experti doufali, že by ji mohl předat dalším generacím, nedávno se však u něj onemocnění objevilo také.