Deníky v Evropě se pozastavují nad prvotní reakcí ČR na válku v Gaze

Praha - O zděšení z prvotní reakce českého předsednictví k přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu píší dnes britský list The Independent a irský deník Irish Examiner. Výroku premiérova mluvčího Jiřího Potužníka, že válka v Gaze je defenzivní akcí Izraele, nikoli útokem, si všimly i francouzské deníky, kromě regionálního La Nouvelle République za ním však vidí spíše chybu mluvčího.

„V evropských řadách způsobilo znepokojení a zděšení prohlášení českého mluvčího o tom, že izraelská pozemní operace byla defenzivní, a ne ofenzivní,“ píše britský The Independent a dodává: „Britští diplomaté uvedli, že text nebyl předem konzultován s českými partnery v EU“.

Britský list uvádí, že Česká republika zanedlouho prostřednictvím ministra Schwarzenberga prohlášení zmírnila a ještě téhož dne se za něj omluvila. Irský deník Irish Examiner píše, že prohlášení z Prahy přirozeně vyvolala pozdvižení a Čechům trvalo celý den, než se omluvili za prohlášení, které označili za nedorozumění. Irish Examiner ale dodává, že „škoda již ale byla napáchána“.

„Bohužel česká reakce na izraelskou agresi bude mít důsledky pro zbytek EU a poskytne větším zemím, jako je Francie, záminku jednat na mezivládní úrovni, což přinese větším zemím EU více vlivu,“ uvedl irský list. „To zdůrazňuje potřebu jediného předsednictví EU vedeného člověkem vybraným členskými státy, který by nejprve dojednal společnou pozici a pak je na mezinárodní scéně reprezentoval - jak to umožňuje Lisabonská smlouva,“ uvedl Irish Examiner.

La Nouvelle République: Byla to první česká bota

Většina francouzských deníků považuje výrok o defenzivní akci Izraele za chybu premiérova mluvčího Potužníka a nepřikládá mu velký význam, výjimku tvoří regionální list La Nouvelle République. Ten píše o první „botě“, jíž se české předsednictví dopustilo.

„Rada bezpečnosti OSN, přistižená v ochablém stavu po svátcích a s chybějící podporou USA, opět blábolila své sterilní výstrahy, zatímco české předsednictví zahajovalo svůj mandát botou první velikosti. Vyústění nového konfliktu je nakonec jen na bojujících, kteří stojí vzájemně proti sobě již dost dlouho a jsou po předchozím řinčení zbraněmi nuceni vyjednávat. Jak jednoduché i komplikované, jako celý Orient,“ napsal dnes francouzský deník.