Autobus MHD je prý společenská laboratoř

Londýn – Lidskou osobnost je možné odhadnout podle toho, kam si daný člověk sedne, když nastoupí do autobusu. Psycholog Tom Fawcett ze Salfordské univerzity ke svým závěrům došel pozorováním pasažérů na hodinovém výletě mezi Boltonem a Manchesterem. Dopředu si podle něj sedají společenští lidé, kteří myslí do budoucna. Zadní sedadla si naopak vybírají uzavření rebelové. Do zlatého středu potom směřují volnomyšlenkáři.

Fawcett své výsledky dále specifikoval podle toho, jak si lidé sedají v londýnském dvoupatrovém autobusu. Na základě svého pozorování rozdělil britský psycholog pasažéry de sedmi skupin.

Přední místa nahoře si vybírají lidé, kteří myslí na budoucnost. Do zadní části patra si zase sedají rebelové, kteří si neradi nechávají narušovat svůj osobní prostor. Ve středu jsou nejčastěji volnomyšlenkáři v mladém až středním věku, kteří si při cestě čtou noviny nebo poslouchají hudbu.

Stejný výběr ve spodní části autobusu přináší další odhalení. Vepředu dole si sedají společenští lidé. Cestující, kteří po nástupu směřují do středu, jsou zase zdární komunikátoři. Zadní část autobusu pak obsazují lidé, kteří často riskují a na zadních vyvýšených místech si připadají důležitější. V sedmé skupině jsou podle Fawcetta chameleoni, kterým je úplně jedno, kam si sednou.