Američané se v Bagdádu přestěhovali ze Saddámova paláce do nové ambasády

Bagdád - Spojené státy otevřely v Bagdádu své nové velvyslanectví. Komplex patří mezi největší, jaké Washington ve světě má. Dbalo se především na bezpečnost zaměstnanců. Na začátku roku předali Američané odpovědnost za bagdádskou diplomatickou zónu iráckým úřadům. Současně odevzdali i bývalý prezidentský palác Saddáma Husajna, který byl dosud jejich ústředím.

Nový komplex pro americké diplomaty v Bagdádu stál 592 milionů dolarů. Ambasáda bude mít až 4 000 zaměstnanců, mezi které se řadí jak diplomaté, tak ostatní personál z dalších 14 federálních úřadů.

Slavnostního otevíracího ceremoniálu se kromě vysokých amerických politických představitelů zúčastnil i irácký prezident Džalál Talabání. Ten poděkoval Spojeným státům za pomoc při vzniku demokratického Iráku.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Na nádvoří mezi dvěma křídly nových budov zazněla dnes irácká hymna, poté americké námořnictvo vztyčilo americkou vlajku. Americký velvyslanec Ryan Crocker nazval otevření nové ambasády novou érou ve vztazích Iráku a Spojených států.

Mluvčí amerického velvyslanectví uvedla, že zřízení tohoto úřadu odráží význam bilaterálních vztahů. Zdůraznila také, že tento úřad zajistí lepší bezpečnost v oblasti.

Nová ambasáda je pevnost

Komplex velvyslanectví tvoří 21 budov na ploše 42 hektarů, vešel by se na něj tedy šestkrát Pražský hrad. Všechny detaily americké úřady důsledně tají a televizním kamerám je vstup přísně zakázán. I zvenku je ale zřejmé, že ambasáda v ohybu řeky Tigris vznikla jako samostatná pevnost. Čtyři opevněné vchody má hájit zvláštní oddíl americké námořní pěchoty.  

Americká ambasáda vyrostla uprostřed silně opevněné tzv. Zelené zóny. Tato plocha o rozloze 10 km čtverečních v centru Bagdádu má chránit klíčové budovy irácké vlády a zahraniční zastupitelství. Od 1. ledna převzaly odpovědnost za její bezpečnost irácké bezpečnostní složky. Američané také opustili bývalý palác Saddáma Husajna, který využívali jako vojenské velitelství. V polovině roku se mají americké jednotky stáhnout z iráckých ulic na své základny.

Obětí násilí v Iráku sice dlouhodobě ubývá. Země ale přesto zažívá krvavý vstup do nového roku. Jen během pondělí zabily výbuchy pum v Bagdádu nejméně tři lidi. Nejkrvavější sebevražedný útok posledních dnů si minulý týden vyžádal na 40 obětí.