Pomoc potřebují nejen v Gaze - 10 nejhorších humanitárních krizí

Gaza - Humanitární situace v pásmu se rapidně zhoršuje, v tuhé zimě lidé nemají vodu, potraviny ani palivo. OSN odhaduje, že bez elektrického proudu je milion obyvatel. Do pásma vjel přes egyptskou hranici humanitární konvoj s potravinami a léky. Zásoby totiž docházejí i v nemocnicích a ranění nedostávají odpovídající péči. V oblasti působí organizace Lékaři bez hranic, kteří každoročně sestavují žebříček deseti oblastí, jež jsou v největší humanitární krizi a potřebují pomoc této organizace.

Lucia Ďuricová a Petra Růžičková z organizace Lékaři bez hranic upozornily ve Studiu ČT24 na tíživou situaci v pásmu Gazy, podle nich zde chybí základní zdravotnický materiál. Pracovníci Lékařů bez hranic se navíc v oblasti vůbec nemohou pohybovat, i nadále tak v krizové oblasti mohou působit jen v nemocnici ve městě Gaza. Snaží se proto alespoň v okolí distribuovat zbytky lékařského materiálu. Součástí programu organizace je i psychologická pomoc místním obyvatelům.

Humanitární krize v Gaze ale není jedinou oblastí, kde Lékaři bez hranic působí. Tato organizace zařadila do žebříčku deseti regionů, kde je humanitární situace nejtíživější, hned pět států v Africe.

Studio ČT24 o humanitárních krizích (zdroj: ČT24)

Již podesáté v žebříčku nejhorších humanitárních krizí figuruje Demokratická republika Kongo. Na severu země jsou vojenské nepokoje, na jihu zase řádí epidemie cholery a spalniček.

Lékaři bez hranic se svým programem proti podvýživě pomáhají také v dalších afrických státech, jako je například Somálsko. Problémem celé Afriky je kromě podvýživy i boj proti nákaze HIV a nemoci AIDS. Lékaři bez hranic pomáhají v Zimbabwe, Etiopii nebo Súdánu.

Humanitární krize trvá i jinde ve světě, například na Barmě, na kterou v květnu zaútočil cyklon Nargis. Lékaři bez hranic tu dlouhodobě řeší stejně jako v Africe nákazu HIV a AIDS, problémem je i malárie. Mezi deset oblastí, které nejvíce potřebují pomoc Lékařů bez hranic, tato organizace zařadila i Irák.

  • Humanitární krize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/606/60546.jpg
  • Humanitární krize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/606/60551.jpg