Útok na školy v Gaze si vyžádal přes 40 obětí

Gaza - Nejméně 40 lidí zahynulo a několik desítek dalších bylo zraněno při dnešním izraelském útoku na školu spravovanou OSN v Džabáliji v pásmu Gazy. V další škole zemřeli předtím při izraelském náletu tři lidé, dalších 18 lidí bylo zabito při ostřelování pásma Gazy z lodí izraelského námořnictva. Jde o dosud nejkrvavější moment izraelského tažení. Izraelský armádní mluvčí řekl, že vojáci odpověděli palbou z houfnic na stejnou palbu vedenou ze školy. Podle Izraele vinu za civilní oběti nese hnutí Hamas, protože používá školy, mešity a civilní čtvrti jako zázemí pro své operace. Masakr povede k zesílení mezinárodního tlaku na ukončení izraelské ofenzivy.

Jedenáctidenní boje v pásmu Gazy si podle odhadů mohly vyžádat už 700 mrtvých, protože mnohé oběti jsou zřejmě ještě v zasažených objektech. Oficiální bilance je nyní 598 zabitých. Izrael hlásí devět mrtvých, z toho tři byli civilisté. Boje se od pondělka rozšířily do obydlených oblastí nejen v Gaze a jejím okolí, ale také na jihu a severu pásma.

Mírová dohoda podle Sarkozyho „není daleko“

Reportáž a vstup Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ale dnes podle agentury Reuters při návštěvě francouzských vojáků v jižním Libanonu řekl, že dohoda o ukončení izraelské ofenzivy v Gaze „není daleko“. O řešení konfliktu se bude jednat také na půdě Rady bezpečnosti OSN. S ministry arabských zemí a s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem se tam sejde americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Konflikt mezi Izraelem a militantním hnutím Hamas v pásmu Gazy trvá od 27. prosince, v sobotu izraelské jednotky zahájily pozemní ofenzivu. Izrael odmítl i dnes útoky zastavit a je odhodlán zničit bojovou kapacitu Hamasu. Hamas pokračuje v raketových útocích, v pondělí na Izrael vypálil 40 raket. Dnes jedna z raket dopadla do rekordní, pětačtyřicetikilometrové vzdálenosti od hranice pásma a ve městě Gedera, které leží jen 30 kilometrů od Tel Avivu, zranila tříměsíční dítě.

Humanitární situace v Gaze se nepřestává zhoršovat, pro civilisty byla uplynulá noc vůbec nejhorší. Podle izraelských zdrojů je bez vody zřejmě polovina z 1,5 milionu tamních obyvatel.

V Íránu nesmějí působit společnosti s izraelským podílem

Írán dnes zakázal působení v zemi zahraničním společnostem, v nichž mají podíl Izraelci. Jde o formu podpory hnutí Hamas, které je jeho spojencem. Ministr průmyslu a dolů Alí Akbar Mehrabján vydal zmíněný příkaz v reakci na izraelský útok v Gaze.

  • Boje v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/604/60363.jpg
  • Zbraně ozbrojenců Hamasu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/606/60598.jpg