Většina detoxikantů zřejmě nefunguje, upozorňují vědci

Praha – Nic neprokazuje, že by fungovaly detoxikanty obsažené v potravinových doplňcích, které mají očisťovat organismus. Tvrdí to britští vědci z organizace Sense about Science. Farmakolog Dalibor Černý dodává, že detoxikaci provádí lidské tělo samo, lze ji podpořit, ale nelze ji samostatně navodit.

„Detoxikace je proces, který probíhá spontánně v organismu, a to velmi dokonale v detoxikačních orgánech, jako jsou játra, plíce, ledviny a kůže,“ shrnuje Černý. Uměle ale podle něj není možné detoxikaci navodit.

Prodejci doplňků stravy, které slibují odstranění škodlivin z těla, tak svou reklamou klamou zákazníky, dodává Jan Vavrečka z katedry podnikového a evropského práva Fakulty mezinárodních vztahů VŠE. „Není to dostatečně vědecky prokázaný fakt, tudíž se tvrzení nesmí objevit v propagaci přípravku ani na jeho obalu,“ přibližuje Vavrečka. Podle něj neexistuje žádný schválený lék, který by měl detoxikační účinky.

Dalibor Černý a Jan Vavrečka ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Dalibor Černý ovšem podotýká, že většina detoxikačních prostředků jsou potravinové doplňky a některé alespoň dokáží samočistění těla napomáhat.