Americká studie varuje před uspěchanými porody císařským řezem

Boston - Více než polovina z císařských řezů v USA je prováděna na základě rozhodnutí samotných rodiček a třetina těchto zákroků je prováděna příliš brzy, což může u novorozeňat způsobit dýchací a jiné potíže. Vyplývá to z nové studie, která vychází z více než 13 000 porodů císařským řezem a o níž v novém čísle informoval odborný časopis New England Journal of Medicine.

Podle výzkum je riziko porodních komplikací dvojnásobné, pokud je císařský řez proveden v 37. týdnu těhotenství. Podle Alana Tity, vedoucího výzkumného týmu, je zvýšené riziko i u porodů provedených jenom tři dny před dovršením 39. týdnu.

Porody provedené do 37. týdnu jsou považovány za předčasné. Americká gynekologická a porodnická společnost považuje za bezpečné provádět císařský řez až v období od 39. týdne těhotenství.

Přesto bylo 36 procent sledovaných porodů provedeno před tímto termínem. Autoři výzkumu se domnívají, že reálné číslo je v USA zřejmě ještě vyšší, protože studie byla provedena univerzitních nemocnicích, v nichž se lékaři drží celonárodních doporučení úzkostlivěji než jejich kolegové na soukromých pracovištích.

„Rozhoduje zřejmě fakt, že od 37. týdne je plod považován za donošený. Ženy jsou už v této době těhotenstvím unaveny, chtějí vidět novorozence a o porod samy žádají,“ řekl k výsledku studie Tita.

Podle Michaela Greenea ze všeobecné nemocnice v Massachusetts hraje  roli také to, že ženy chtějí mít u porodu svého lékaře a snaží se vyhnout situaci, kdy by musely rodit v nepřipravených podmínkách a s cizím porodníkem.

Vydáno pod