V Egyptě budou dnes zástupci Izraele a Palestiny projednávat francouzsko-egyptský návrh

Káhira/Jeruzalém - V Egyptě se bude znovu jednat o příměří v Gaze, zástupci Izraele, palestinské samosprávy a radikálního hnutí Hamas budou řešit návrh Francie a Egypta na dosažení příměří v pásmu. Hamas je prý ochotný o plánu vyjednávat, trvalé příměří ale vyloučil, Izrael přitom už navíc schválil další rozšíření ofenzivy.

Izraelský bezpečnostní kabinet mluví o schválení takzvané třetí fáze operace, vojáci by teď měli postoupit hlouběji do hustě obydlených oblastí Gazy. Cílem je obsazení města Chán-Júnis a další postup do města Rafah, které je klíčovým, protože právě pod ním jsou tunely, kterými do Gazy proudí zbraně a výbušniny.

Dnešní jednání v Egyptě je tak pro civilisty v pásmu Gazy nadějí na alespoň dočasné příměří. Izrael v podstatě souhlasí s koncepcí francouzsko-egyptského plánu, o konkrétních bodech chce ale ještě jednat, zatímco Hamas návrh nadále zvažuje.

V Egyptě se začne vyjednávat o příměří (zdroj: ČT24)

„Francouzsko-egyptskou iniciativu vítáme a chceme, aby byla úspěšná. Rozhovory o ní ale stále probíhají,“ konstatuje mluvčí izraelské armády Mark Regev.

Příměří, po němž má následovat otevření hraničních přechodů a účinná zbrojní blokáda Hamasu, má tak jasnou podporu jen palestinské samosprávy v čele s Mahmúdem Abbásem. Jeho strana ale zatím stojí v konfliktu stranou. Francouzskou snahu o vyjednání míru podpořil i český premiér Mirek Topolánek, podle něj navazuje na misi, kterou v oblasti podnikla Evropská unie v čele s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.