Zemětřesení na Kostarice si vyžádalo 14 obětí

San José - Počet obětí včerejšího zemětřesení na Kostarice se vyšplhal na 14, z toho tři oběti byly děti. Úřady se obávají, že pod troskami zřícených domů můžou být další mrtví. Otřesy o síle 6,2 stupně Richterovy škály měly epicentrum zhruba 30 kilometrů severozápadně od hlavního města San José. Asi 1200 lidí úřady evakuovaly a zůstávají v provizorních táborech.

Přinejmenším 300 osob utrpělo zranění a 22 je pohřešováno. V horské oblasti, kam vede málo přístupových cest, zůstalo kvůli zavaleným a zničeným silnicím zablokováno přes 1200 lidí, včetně několika stovek kostarických i zahraničních turistů na svazích sopky Poás.

Řada lidí zůstává nezvěstných. Počty obětí se přitom mohou ještě zvýšit. Mezi oběťmi jsou dvě dívky ve věku sedm a 11 let, jež zavalil sesuv půdy, a žena v hlavním městě, která zemřela na srdeční záchvat. Materiální škody utrpělo přes 40 obcí, v nichž se po záchvěvech zhroutily nebo byly poškozeny domy.    

Zasaženo bylo především město Alajuela, kde byla vážně poškozena řada budov. Televize ukazovala záběry popraskaných zdí, rozbitých oken a popadaných stropních panelů a omítky. Lidé v panice vybíhali z domů a nákupních středisek do ulic a parků, kde pak mnoho z nich strávilo celou noc na dnešek. Byla totiž cítit řada následných otřesů, z nichž byly nejméně čtyři ještě silné.

Epicentrum zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály bylo asi 35 kilometrů severozápadně od hlavního města San José.