Dětské oběti konfliktu v Gaze - kdo přežije, má následky po zbytek života

Gaza - Hrůzy konfliktu v pásmu Gazy se na obou stranách hranice nejvíc podepisují na dětech. Chirurgicky přesné zásahy izraelských letadel ničí palestinské odpalovací stanoviště i ty, kteří ho obsluhovali.

Když si bomby z izraelských stíhaček našly hned na začátku konfliktu Nizára Rijána, jednoho z vůdců Hamasu, Izrael slavil zabití nepřítele a Hamas zrození nového mučedníka. Spolu s Rijánem ale bomby zabily i několik jeho dětí. Právě děti představují celou čtvrtinu obětí.

„Chodí nám sem lidé s utrhanými končetinami, umírající děti, staří. Neměli jsme tu ale jediného vojáka. Jsme naprosto přeplnění, stejně jako ostatní nemocnice,“ popisuje situaci norský doktor pracující v Gaze Mads Gilbert.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Děti na obou stranách hranic zažívají stejnou válku jako jejich rodiče. Tragédii umocňuje fakt, že nechápou její příčiny. Vidí jen následky, utrpení a roste v nich frustrace. Psychické problémy z neustálých útoků si často odnášejí na celý život.

„Ty děti trpí strašnou úzkostí, křičí ze spaní nebo jsou úplně apatické. Nechtějí se oblékat, nechtějí jíst, jsou naprosto závislé na rodičích. Dvacet až třicet procent z nich bude mít problémy do smrti,“ tvrdí psycholožka Ilana Basonová.

Děti už odmalička nenávidí nepřítele z druhé strany hranice

Například jeden chlapec strávil posledních čtrnáct dní v krytu. Pak poprvé znovu vylezl na světlo. První, co uviděl, byla letící palestinská raketa i to, jak dopadla na nedaleký dům. Teď je v naprostém šoku, nereaguje na žádný podnět. Vypjatá atmosféra na děti jako on doléhá odmalička. Jen těžko pak hledají způsob, jak se smířit s lidmi na druhé straně hranice. Volají proto po jejich smrti.

Ikonou se stal i dvanáctiletý Muhammad Durrá. Před osmi lety se dostal do křížové palby Palestinců a Izraelců. Videozáznam obletěl celý svět, chlapcovy snímky se dostaly na známky, pojmenovávají se po něm budovy. Nedávno ale francouzský soud zpochybnil nejen to, že chlapce zasáhly izraelské kulky, ale i možnost, že by byl vůbec mrtvý.

Myšák Farfúr, králík Assus nebo včela Nahúl bojují proti Izraeli

Hnutí Hamas už odmalička děti k nenávisti vychovává a předkládá jim jednoduchý návod, jak chápat okolní svět. Dětí, které stěží umějí mluvit, se na demonstracích objevují v barvách Hamasu a s pásem výbušnin kolem těla. Dětské pořady vysílané v palestinských televizích už odmalička pěstují nenávist.

Myšáka Farfúra na televizní obrazovce umučí izraelský vyšetřovatel, včela Nahúl zemře hlady kvůli izraelské blokádě Gazy. Králík Assud zase přísahá, že zemi zbaví Židů. To všechno jsou obrázky z dětských pořadů.   

Válka na Blízkém východě nemá zatím žádného vítěze, má ale celou řadu poražených. Děti mezi nimi hrají tu nejtragičtější roli. Umírají za něco, čemu ani nerozumí. A jejich oběť se navíc často stává novou zbraní, tentokrát propagandistickou, která jen přilévá olej do ohně nekončícího konfliktu.

  • Konflikt v pásmu Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/615/61443.jpg
  • Dětští přívrženci Hamasu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/615/61446.jpg
  • Myšák Farfúr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/615/61444.jpg