Záchranáři našli živého pasažéra z potopeného indonéského trajektu

Jakarta - Po víkendové katastrofě trajektu v Indonésii se záchranářům podařilo najít jednoho živého pasažéra. Muž od neděle přežil na otevřeném moři. Trajekt se potopil kvůli špatnému počasí, před nímž národní meteorologická společnost předem varovala. Přístavní dispečer ale stejně dal lodi povolení vyplout. Na palubě bylo 267 lidí, zachránilo se jich 34.

Sedmisettunová loď Teratai Prima šla ke dnu krátce poté, co vyplula z ostrova Sulawesi (Celebes) směrem k ostrovu Borneo. Ze své 490kilometrové trasy urazila pouhých 50 kilometrů. Většina pasažérů v době neštěstí spala.

Podle předběžného vyšetřování nehodu způsobil cyklon Charlotte, který na moři vyvolal pětimetrové vlny. Kapitán, který je společně s dalšími třemi členy posádky mezi přeživšími, je vyslýchán s podezřením, že ignoroval varování indonéského meteorologického ústavu ohledně špatného počasí v oblasti.

Indonésie se skládá ze 17 tisíc ostrovů a trajekty tam patří k hlavním dopravním prostředkům. Ročně při podobných nehodách, jako je ta dnešní, zahynou stovky lidí, protože lodě nejsou v dobrém stavu a často se vydávají na moře přetížené. V prosinci 2006 se mezi Borneem a Jávou převrátil trajekt se 600 osobami a v následujících dnech se podařilo zachránit jenom 250 z nich. O několik měsíců později zemřelo 42 lidí při požáru, který vypukl na jedné z lodí.

Muž zachráněný z potopeného trajektu
Zdroj: ČT24