Kanadského diplomata unesli rebelové, tvrdí nigerijský prezident

Niamey - Kanadský diplomat, který v prosinci záhadně zmizel v Nigeru, byl unesen teroristickou skupinou. Prohlásil to v úterý na novoročním setkání diplomatů v Niamey nigerský prezident Mamadou Tandja, podle něhož tomu nasvědčují všechna dosavadní vyšetřování.

Nigerské úřady se tak poprvé oficiálně vyslovily ke zmizení zvláštního vyslance OSN Robera Fowlera, který je pohřešován spolu se svým asistentem od loňského 14. prosince. Jejich auto bylo nalezeno opuštěné asi 48 kilometrů severovýchodně od nigerského hlavního města Niamey.

K únosu se původně přihlásila na svých webových stránkách Nigerská povstalecká skupina Fronta sil pro národní obrodu (FFR). Uvedla, že operace byla varováním „všem diplomatům spolupracujícím s režimem (nigerského prezidenta) Mamadoua Tandji, který vyvražďuje etnické skupiny“. Ujistila, že Fowler je v pořádku a bude převezen na „bezpečné místo“.

Za několik dní však FFR popřela, že by byla za Fowlerův únos zodpovědná. Tvrdila, že na jejích webových stránkách došlo k sabotáži.„Říkám znovu, tito ozbrojení bandité nejsou nic jiného než teroristická skupina zapojená do pašování drog, zbraní a únosu lidí,“ řekl Tandja diplomatům.

Čtyřiašedesátiletý Fowler má za sebou 38 let diplomatické kariéry a do své současné funkce v OSN byl jmenován loni v červenci.

  • Ilustrační foto autor: Markéta Sandanusová , zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/146/14508.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/114/11310.jpg