Boje v Gaze zesilují

Tel Aviv/ Gaza - Podle agenturních zpráv vstoupily izraelské jednotky hluboko do několika předměstí Gazy. Boje i nadále neustávají. Další diplomatická jednání dnes v Egyptě povede generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Boje mají vliv i na únorové volby v Izraeli. Komise z nich totiž vyloučila dvě arabské politické strany, které viní z podpory Hamasu.

Humanitární krize se prohlubuje. Poslední údaje mluví až o devadesáti tisících Palestinců, kteří museli opustit své domovy.

Jak informoval redaktor ČT Petr Zavadil, humanitární krizi se nedaří zažehnat ani s pomocí tříhodinových pauz, které by podle Izraelců měly stačit, aby se do pásma Gazy dostala humanitární pomoc. Za osmnáct dní si boje vyžádaly životy skoro 1 000 Palestinců, polovina z nich byly ženy a děti. Izrael zatím hlásí třináct obětí.

Telefonát Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Válka se už přenesla i do izraelské politiky. Z blížících se voleb centrální volební komise vyloučila dvě strany, které v izraelském parlamentu zastupují zájmy arabské menšiny. Důvodem má být jejich údajné napojení na teroristy.

„Je to hloupý krok, který v demokratické společnosti nemá co dělat,“ komentoval rozhodnutí politický analytik Attila Somfalvi. Eitan Kabel, poslanec vládní Strany práce, zase prohlásil, že udělá všechno, aby arabská menšina mohla žít v Izraeli v míru a rovnoprávnosti. Naopak by nechtěl dopustit, aby se otřásl morální základ izraelské existence.

Podobná politická rozhodnutí už v minulosti několikrát zrušil izraelský Nejvyšší soud a dá se předpokládat, že podobně bude postupovat i tentokrát.

Eitan Kabel, poslanec vládní Strany práce
Zdroj: ČT24