Izraelští představitelé se neshodují, zda operace v pásmu Gazy dosáhla svých cílů

Gaza - Izraelci se začínají přít o to, jestli operace proti Hamasu v pásmu Gazy má pokračovat. Podle izraelského deníku Haaretz ministr obrany Ehud Barak navrhl týdenní humanitární příměří, premiér Olmert ale tvrdí, že Izrael ještě není u cíle. Vyjednat klid zbraní se na Blízkém východě snaží i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Dnes na Izrael dopadly tři rakety z Libanonu. Boje si už v Gaze vyžádaly téměř 1000 mrtvých, 13 na izraelské straně.

Izraelští vojáci vstoupili na předměstí hustě obydleného města Gazy. Tanky ale zůstaly na hranici města. Armáda zveřejnila video, které má dokázat, že rozlišovat vojenské cíle a civilní objekty v půlmilionovém městě není možné.

„Tady můžete vidět mešitu, ve které skladovali zbraně, minometné střely. Pojďme se podívat dovnitř,“ zve jeden z vojáků. Kromě nábojů vojáci v mešitě údajně našli těžký kulomet a další zbraně. Izrael tvrdí, že kvůli podobným případům dochází k tak velkým ztrátám na životech mezi civilisty. Jenže masivní vojenská operace, při níž údajně zahynulo přes 300 dětí, je podle Palestinců nepřiměřená.

Izraelští představitelé se neshodují, zda operace v pásmu Gazy dosáhla svých cílů (zdroj: ČT24)

„To, co Izrael dělá, je porušení mezinárodního humanitárního práva. Je nesrovnatelné ostřelovat někoho raketami a téměř používat zbraně hromadného ničení proti obyvatelstvu pásma Gazy,“ prohlásil stálý palestinský pozorovatel při OSN Rijád Mansúr.

Vedle pozemní pokračuje i diplomatická ofenziva. Na týdenní blízkovýchodní turné vyrazil šéf OSN Pan Ki-mun. Jeho cesta má několik cílů - posunout kupředu jednání o příměří a dosáhnout klidu zbraní tak rychle, jak jen to bude možné.

OSN už minulý týden schválila rezoluci požadující okamžité zastavení bojů. Hamas i Izrael ji odmítli. Ve hře je stále egyptský plán na klid zbraní. Největší spory se vedou o to, kdo bude kontrolovat, aby se z Egypta do Gazy nepašovaly zbraně. Izrael už podle deníku Jerusalem Post uvedl, že pokud Káhira svou hranici zabezpečí, může operaci Lité olovo zastavit do konce týdne.