Bush: Příchod Obamy je nadějí pro Spojené státy

Washington - Americký prezident George Bush se v noci na dnešek pět dnů před odchodem z úřadu rozloučil v televizním projevu s Američany. Nejméně oblíbený prezident posledních desetiletí v projevu popřál úspěch svému nástupci - Baracku Obamovi. Rovněž obhajoval své kroky v boji proti terorismu. V souvislosti s finanční krizí pak prohlásil, že její důsledky by byly mnohem horší, kdyby neučinil některá hospodářská opatření.

Upozornil, že největší výzvou, jíž bude Obama čelit, zůstává hrozba teroristického činu, jako byly 11. září 2001 útoky zločinecké sítě al-Káida na New York a Washington. Uznal, že některá jeho opatření přijatá v reakci na tento teroristický čin vzbudila kontroverze. „Existuje oprávněná debata o řadě těchto rozhodnutí, ale může být jen malá debata o jejich výsledcích,“ uvedl. Za úspěch označil, že za více než sedm let se území USA nestalo terčem teroristického útoku. Nicméně varoval, že „naši nepřátelé jsou trpěliví a odhodlaní udeřit znovu“.

Bush také hájil válku v Afghánistánu a Iráku: „Afghánistán se změnil ze státu, ve kterém Taliban poskytoval útočiště al-Káidě a kde byly na ulicích kamenovány ženy, v mladou demokracii, která bojuje s terorismem a kde dívky chodí do škol. Irák už není brutální diktaturou.“

George Bush

Úterní inauguraci prvního černošského prezidenta USA označil za „moment naděje a hrdosti“. „Na schodech Kapitolu bude stát muž, jehož příběh odráží trvalou naději naší země.“

Dosluhující šéf Bílého domu připustil, že některá jeho opatření vzbudila kritiku. Nezmínil ale, že tažení v Iráku obhajoval údajnými zbraněmi hromadného ničení, které se tam nikdy nenašly. Nemluvil ani o skandálu kolem týrání vězňů ve věznici Abú Ghrajb. Nepovedlo se mu ani dovést ke konci jednání o severokorejském jaderném programu, ani dosáhnout izraelsko-palestinské mírové dohody.

Úspěchem jeho dvou volebních období jsou podle něho zlepšení školního vzdělávání, nižší daně, dostupnější léky pro seniory a výsledky v boji proti nemoci AIDS ve světě. Obhajoval rovněž invazi do Iráku a zopakoval své přesvědčení, že šíření svobody a demokracie nabízí alternativu extremismu. Spojené státy musejí zůstat v čele těchto snah. „Ve světě jsou přítomné dobro a zlo, mezi nimiž nelze dělat žádné kompromisy,“ prohlásil.