Protivládní demonstranti se ve Vilniusu střetli s policií, protestují i Bulhaři

Vilnius - Protivládní protesty, na nichž se dnes v litevské metropoli Vilniusu sešlo několik tisíc lidí, vyústily v násilí. Litevci vládu kritizují kvůli špatné ekonomické situaci, zvýšení daní a škrtům v rozpočtu. Násilné protesty tento týden zasáhly i Bulharsko a Lotyšsko. Policie v Litvě rozháněla demonstranty slzným plynem a střelbou gumových projektilů. Podle ministra vnitra bylo 15 lidí zraněno, mezi nimi i čtyři policisté. Jeden demonstrant po zásahu gumovým projektilem přišel o prst.

Demonstranti se sešli před parlamentem a někteří z nich začali na budovu házet vejce a sněhové koule. Poté se několik z nich střetlo s policií. Podle oficiálních zdrojů se demonstrace zúčastnilo asi 7 000 lidí.

Demonstraci svolaly odbory v reakci na rozhodnutí vlády, která rozhodla o zvýšení daní a omezení rozpočtových výdajů. Tato opatření mají vylepšit špatný stav státních financí, na které dopadla finanční krize.

V úterý se konala protivládní demonstrace v sousedním Lotyšsku, na kterou podle agentury Reuters přišlo 10 000 lidí. Pokojné protesty rychle přerostly v násilí, když skupinky protestujících napadly policejní hlídky, převrátily několik aut a vytloukly řadu oken a výloh. Zraněno bylo více než 40 lidí.

Bulhaři třetí den demonstrovali za odstoupení vlády

V násilí tento týden přerostla také demonstrace v bulharské metropoli Sofii. Bulhaři jsou nespokojeni s ekonomickou situací, s vysokou mírou korupce a s pomalostí zavádění potřebných reforem. Dnes Buhaři za odstoupení vlády demonstrovali už třetí den. Protestní akce, které se zúčastnila asi tisícovka lidí, byla ale na rozdíl od středeční klidná. Středeční akce skončila tvrdými střety policie s demonstranty a 35 lidí bylo zraněno, mezi nimi 14 policistů

Protivládní demonstrace v litevské metropoli Vilnius
Zdroj: ČT24