Hamas nepřistoupí na příměří, odmítl podmínky Izraele

Dauhá - Palestinský Hamas odmítl izraelské podmínky na příměří v pásmu Gazy. Na jednáních v katarském Dauhá to uvedl exilový vůdce hnutí Chálid Mišal. Předtím přitom Izrael tvrdil, že konec vojenské operace proti radikálnímu hnutí Hamas může být blízko, protože by prý příměří mohlo být stvrzeno příští týden. Katar a Mauritánie oznámily přerušení politických a hospodářských styků s Izraelem. Spojené státy a Izrael se dohodly na postupu, jak zastavit ilegální dodávky zbraní do pásma Gazy.

Zástupci Hamasu na pátečním jednání v Dauhá prohlásili, že nepřistoupí na podmínky Izraele ohledně příměří a nadále budou pokračovat v bojích, dokud neskončí izraelský vojenský zásah v pásmu Gazy. Navíc vůdce hnutí Chálid Mišal vyzval ostatní představitele, aby přerušili s Izraelem veškeré vztahy. „I přes rozsáhlé škody v pásmu Gazy vás ujišťuji, že nepřistoupíme na podmínky Izraele,“ uvedl Mišal.

Riceová s Livniovou podepsaly memorandum k pašování zbraní do Gazy

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Americká ministryně Condoleezza Riceová a její izraelská kolegyně Cipi Livniová v pátek podepsaly ujednání týkající se možností zastavení pašování zbraní z Egypta do palestinského pásma Gazy. Cílem memoranda je ujistit Izrael, že pokud bude souhlasit s příměřím, palestinské militantní hnutí Hamas nebude schopné se znovu vyzbrojit.

Memorandum má být podle Riceové „považováno za jeden z prvků úsilí pomoci přinést trvalé příměří“. Z dřívějších informací z diplomatických zdrojů vyplývá, že memorandum vyzývá k posílení spolupráce zpravodajských služeb a k technické a logistické podpoře strážců hranic. Diplomaté uvedli, že USA doufají, že tato dohoda by mohla uklidnit obavy Izraele z otevření hraničních přechodů s Gazou a že bude důležitou součástí mírové iniciativy Egypta.

V Kataru jednají o Gaze arabské státy

Do Kataru se sjeli představitelé některých arabských států, včetně radikálních palestinských hnutí, na summit, pro který se katarskému vedení nepodařilo zajistit účast všech členů Ligy arabských států (LAS). Diplomaté zde řešili tíživou situaci na Blízkém východě. Na schůzce exilový politický vůdce Hamasu Chálid Mišal vyzval přítomné arabské vůdce, aby přerušili veškeré přímé i nepřímé vztahy s Izraelem. Ujistil také, že Hamas neustane v boji proti izraelským vojákům, dokud izraelská ofenziva v pásmu Gazy neskončí.

Katar a Mauritánie zmrazily vztahy s Izraelem

Katar a Mauritánie jsou dalšími dvěma státy, které na protest proti válce v Gaze přijaly konkrétní protiizraelská opatření. Jak uvedla zpravodajská televize Al-Džazíra, obě země na jednání v Dauhá oznámily, že přeruší s Izraelem politické a hospodářské vztahy. Diplomatické styky s Izraelem už tento týden přerušily Bolívie a Venezuela.

Mauritánie je kromě Egypta a Jordánska jedinou arabskou zemí udržující diplomatické vztahy s Izraelem. Už minulý týden odvolala svého velvyslance v Izraeli ke konzultacím. Izraelská ambasáda v Mauritánii ale zůstane a velvyslanec židovského státu nebude vypovězen. Po dobu bojů v pásmu Gazy budou zastaveny diplomatické, politické i ekonomické kontakty s Izraelem. Emirát Katar, který patří k nejdůležitějším politickým podporovatelům islamistického palestinského hnutí Hamas, má s Izraelem hospodářské styky.

Zprostředkování Egypta zatím bezvýsledné 

Jednání o příměří v pátek znovu zkrachovala, ještě dopoledne přitom byl Izrael plný naděje, že operace v pásmu Gazy skončí. „Doufám, že spějeme ke konci,“ prohlásil dnes mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Mark Regev. Ministr národní infrastruktury Benjamin ben Eliezer pak ve vojenském rozhlase předpověděl uzavření dohody o příměří mezi Izraelem a hnutím Hamas na příští týden. Hamas ale tyto naděje rychle zmařil.

Egypt prý nicméně vyzval Hamas k návratu do Káhiry k novým diskusím o egyptském plánu poté, co „obdržel izraelskou odpověď“ na návrhy Hamasu. Podle dostupných informací trvá hnutí Hamas na ukončení izraelské ofenzivy v pásmu Gazy, odchodu izraelských jednotek z pásma, zrušení hospodářské blokády a otevření hraničního přechodu Rafáh mezi pásmem Gazy a Egyptem. Izrael zase odmítá jakékoliv časové omezení případného příměří a trvá na zárukách, že bude zastaveno pašování zbraní do pásma pod hranicí s Egyptem.

V Jordánsku se demonstrovalo proti Izraeli

V Jodánsku proti izraelské invazi v pásmu Gazy demonstrovaly tisíce lidí. Požadovaly přerušení diplomatických vzrahů s Izraelem. K největším střetům s bezpečnostními silami došlo poblíž izraelského velvyslanectví v Amánnu, kde policie demonstranty rozehnala. Levicová opozice pořádala pochod k úřadu Evropské unie, aby protestovala proti jejímu postoji k ozbrojenému konfliktu.

Boje v pásmu Gazy započaly 27. prosince a na straně Palestinců si vyžádaly 1 100 obětí.  Na izraelské straně přišlo podle údajů armády o život 13 lidí.