George Bush odchází jako nejméně oblíbený americký prezident

Washington - Odkaz 43. prezidenta USA George Bushe není zrovna pozitivní, asi nejlépe jej vystihují záběry, které obletěly celý svět. Novinář Muntadar Zajdí na nich při poslední Bushově návštěvě Iráku vrhá po americkém prezidentovi své boty. Podle průzkumu se 61 procent Američanů domnívá, že Bush bude historicky hodnocen jako podprůměrný nebo vysloveně špatný prezident.

„Ve světě se negativní odkaz Bushovy administrativy spojuje hlavně s Irákem a věznicí Guantánamo a mučením v Abú Ghrajbu. To jsou symptomy selhání v Iráku. Proto jsou tak důležité,“ míní Shibley Telhami, analytik institutu Brookings Institution.

Nejnenáviděnějším prezidentem amerických dějin se stal Bush ale až v posledních letech své vlády. V roce 2001 nastupoval jako nová tvář po vyhraném volebním souboji s demokratem Alem Gorem. Úřad zahájil slavnostní přísahou: „Já, George Walker Bush, slavnostně přísahám, že budu věrně vykonávat úřad prezidenta Spojených států.“

Pak přišly útoky z 11. září 2001. Tisíce lidí zahynuly pod troskami budov symbolizujících americkou dominanci - Světovým obchodním centrem i Pentagonem, sídlem nejmocnější armády planety. „Slyším vás. I zbytek světa. A lidé, kteří zničili tyto budovy, o nás uslyší už brzy,“ tvrdil tehdy Bush.

V té době se popularita prezidenta Bushe dostala na historické maximum. Nikdo z jeho předchůdců neměl takovou podporu americké veřejnosti. Invaze do Afghánistánu i Iráku proto Bush díky nově vyhlášené válce terorismu dokázal prosadit.

Pak ale nastal zlom. Tisíce amerických vojáků umíraly ve válce s al-Káidou. Statisíce Iráčanů přišly o život a další zas o domov. Svůj postup Bush bránil roky. Omyl přiznal až na konci své éry. „Často jsem říkal, že až historie ukáže, co jsme mohli udělat lépe nebo jaké chyby jsme udělali. Upřímně, chybou bylo, když jsem na letadlové lodi pronesl: Mise splněna. Vyslal jsem špatný signál, já to myslel jinak. Samozřejmě, v některých svých projevech jsem chyboval,“ připustil George Bush na tiskové konferenci letos 12. ledna.

Právě neúspěch v Iráku a Afghánistánu stál voličské hlasy republikánského kandidáta Johna McCaina, který proti Baracku Obamovi neměl šanci. Američané chtěli za každou cenu skončit s Bushovou érou. „Jeho selháním je to, že udržoval svou politiku, i když na světlo se dostaly důkazy, že nefunguje. Vypadal ublížený, neflexibilní, s vizí, která je příliš zjednodušená a zjevně nesprávná,“ komentuje to Stephen Wayne, profesor z Georgetown University.

Přestože se ve svém druhém volebním období měnil a z některých svých tvrdých pozic ustupoval. Štěstí mu nepřálo ani na domácím hřišti. „Myslím, že jeho největší chybou byla ta jeho odpověď - neodpověď na hurikán Katrina a přinejmenším zpomalená reakce jeho vlády na to strašné neštěstí,“ myslí si analytik nadace Heritage Foundation Lee Edwards.

Definitivně Bushově vládě zlomila vaz ekonomická krize. Spojené státy se ponořily do recese, která se pak rozlila do celého světa. Prezidentova reakce na danou situaci byla pomalá. Jedním si ale George Bush může být jistý, horší hodnocení než to současné podle průzkumů už ani dostat nemůže.

  • 43. americký prezident skládá slavnostní přísahu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62364.jpg
  • Americký prezident George Bush po útocích z 11. září 2001 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62365.jpg
  • Válka v Iráku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/137/13683.jpg
  • George Bush odchází… autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47263.jpg