Cesta Baracka Obamy k prezidentskému křeslu

Washington - Demokrat Barack Obama vyhrál primárky, prezidentské volby, stal se 44. prezidentem Spojených států a časopis Time ho zvolil osobností roku. Nová hlava Spojených států má přitom ve srovnání se všemi prezidenty v americké moderní historii přitom nejhubenější profesní životopis.

„Barack Obama se stal politickým fenoménem. Byl přitom dosud senátorem sloužícím svůj první volební termín, který má omezenou zkušenost s politikou na federální úrovní,“ tvrdí Allan Lichtman, odborník na prezidentskou historii z American University.

To ale nebyl důvod, aby ho Američané nevolili. Naopak. Příběh 47letého senátora je zaujal. V Indonésii ho vychovávala matka samoživitelka, otec z Keni ho opustil v prvním roce života a pak ho viděl pouze jednou v 10 letech. Na Hawaji se o něj jako o náctiletého starala babička.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Barack Obama ve volbách oslovil díky svému původu mnoho afroamerických voličů. „Během mého života se mi také stávalo, že mi při nakupování v obchodních domech neustále stáli za zády pracovníci bezpečnostní služby. Bělošský pár mi podával klíčky od auta, když jsem před vchodem do restaurace čekal na obsluhu a policejní auta mě zastavovala bez zjevné příčiny. Vím, jaké to je, když mi lidé říkají, že něco nemohou dělat jenom kvůli své barvě pleti, jaké to je prostě spolknout tuto hořkou pilulku zloby,“ popisuje Obama svůj život.

Barack Obama se s tím vypořádal. Už v 90. letech prokazoval velký talent, když se stal prvním afroamerickým šéfredaktorem prestižního právnického časopisu Harward Law Review. Obamovy knihy o hledání kořenů a hlavně myšlenek, jak znovu spojit rozdělenou Ameriku, se staly bestsellerem a z Obamy udělaly milionáře.

Colin Powell, bývalý ministr zahraničí USA:

„Obama je reformní osobností, novou generací, která přichází na světovou i americkou scénu. Má schopnost inspirovat tím, kdo je a jak se projevuje, má styl i obsah, splňuje všechny standardy pro úspěšné prezidentství, aby se stal výjimečným prezidentem.“

Jeho baštou se stala všechna města drcená finanční krizí. Ve volbách dokázal porazit republikánského kandidáta Johna McCaina a ještě předtím favorizovanou spolustranici Hillary Clintonovou, ze které nakonec udělal svou důležitou spojenkyni. Obamovým heslem byla Změna.

Vzorem pro miliony černošských dětí se stal už v průběhu kampaně. Atletická postava a jiskřivý úsměv mu zajistila také sympatie Američanek i okolního světa. Spolu se svou ženou Michelle a dvěma dcerami vypadají jako symbol rodinného štěstí. Jeho stěhování do Bílého domu začalo. Bude to nová etapa, která plně prověří hodnoty a slabosti nové globální hvězdy, které mnozí vyčítají názorovou nestálost, nezkušenost, socialistické metody v záchraně ekonomiky a touhu domluvit se s každým za každou cenu.

Jestli se Obama dokáže poprat s problémy Spojených států a získá i druhý prezidentský mandát, ukážou následující 4 roky. Obama by chtěl v Bílém domě zůstat dál, ale varuje, že žádnou křišťálovou kouli nemá, ovšem Američanům nabízí jasný program - rychlá a velkorysá řešení, pro která chce hledat spojence ze všech řad.  

  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62397.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62398.jpg
  • Colin Powell autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62399.jpg
  • Jak hlasovaly jednotlivé státy? autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50745.gif
  • Rodina nově zvoleného prezidenta Spojených států Baracka Obamy zdraví Američany autor: Morry Gash, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50622.jpg