Izraelský kabinet schválil jednostranné příměří v Gaze, Hamas trvá na požadavcích

Jeruzalém - Izraelský bezpečnostní kabinet dnes schválil jednostranné příměří v pásmu Gazy. Jednání bezpečnostního kabinetu o možném jednostranném zastavení palby na dnešní večer svolal izraelský premiér Ehud Olmert. Podle izraelské vlády již jejich armáda dosáhla uspokojivých výsledků. Hnutí Hamas nicméně již dříve prohlásilo, že i přes jednostranné izraelské příměří bude v útocích pokračovat, dokud se izraelské jednotky nestáhnou z pásma Gazy.

Valné shromáždění OSN na mimořádném zasedání v pátek vyzvalo k okamžitému a trvalému zastavení palby v Gaze, jež by vedlo k úplnému stažení izraelských sil z pásma. Nejméně šest Palestinců ale bylo dnes nad ránem zabito, když izraelský tank ostřeloval školu OSN v pásmu Gazy. 

Palestinské hnutí Hamas však stále trvá na tom, že bude bojovat dál, dokud nedosáhne svých cílů - hnutí požaduje stažení izraelské armády do deseti dnů a otevření hranic pásma Gazy. Prohlásil to dnes jeden z předáků Hamasu Usáma Hamdan v reakci na plánovanou schůzku izraelského bezpečnostního kabinetu. 

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Podle Hamdana do Káhiry dorazili vyslanci Hamasu, aby pokračovali v
rozhovorech o příměří. „Nepřicházíme s žádnou novou nabídkou. Buď uslyšíme to, co požadujeme, nebo bude střet pokračovat,“ řekl Hamdan.

Izraelská vojenská operace už splnila své cíle

Nejmenovaný izraelský vládní úředník prozradil agentuře Reuters, že vojenská operace už splnila své cíle. Může ale pokračovat dál, pokud na Izrael dopadnou další rakety. „Pokud Hamas na Izrael zaútočí i po skončení vojenské operace, budeme se bránit. Zahájíme další a další akce,“ uvedlaCipi Livniová, izraelská ministryně zahraničí.

Válka je vedena už třetí týden a mnohým turistům v Izraeli otrnulo. Na hranici s pásmem Gazy vozí dokonce i děti, jak potvrzuje francouzská turistka: „Děti už nebavilo sledovat televizi a chtěly to vidět v reálu. Ne, já sama bych sem nejezdila, jsem tu vlastně kvůli nim.“

Do Káhiry zamířil i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který zde jednal se svým egyptským protějškem Ahmadem Abúlem Ghajtem o situaci v pásmu Gazy a možnostech příměří, o vývoji po zastavení bojů a o možnosti poskytnutí humanitární pomoci.  

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun jednal v Libanonu

Valné shromáždění OSN v noci na dnešek vybídlo k okamžitému zastavení palby v Gaze a ke stažení izraelských sil z pásma. Příslušná rezoluce byla přijata převážnou většinou 142 hlasů, proti byly čtyři země v čele s USA a osm států se hlasování zdrželo. OSN zároveň vyzvalo obě strany konfliktu k respektování rezoluce Rady bezpečnosti OSN z 8. ledna, která sice požadovala uzavření trvalého příměří, ale na situaci v Gaze nic nezměnila. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se kvůli Gaze v Libanonu sešel s libanonským prezidentem Mišelem Sulejmánem a premiérem Fuádem Siniurou. Proti jeho návštěvě protestovaly v Bejrútu stovky lidí.

Izraelský tank ostřeloval školu OSN v Gaze

Podle palestinských zdravotníků tank začal ostřelovat školu, v níž se civilisté ukrývali před boji. Přímo v budově zahynuly žena a dítě, další čtyři lidé byli zabiti na ulici, když se pokusili před ostřelováním utéct. S odvoláním na palestinské lékařské zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Mluvčí izraelské armády uvedla, že zprávu o incidentu prošetřuje. Podle ní izraelské jednotky od rána zaútočily na 50 cílů. Zničily 16 tunelů pro pašování zbraní, dvě mešity, z nichž vojáky ostřelovali ozbrojenci militantního hnutí Hamas, a řadu vojenských zařízení. Od počátku izraelské ofenzivy do Gazy před třemi týdny už bylo zabito na 1150 Palestinců. Raketové útoky Hamasu zabily tři izraelské civilisty a v bojích zahynulo deset izraelských vojáků.