Egypt svolává na neděli summit ke Gaze

Káhira - Egyptský prezident Husní Mubarak svolal na neděli do Šarm aš-Šajchu summit, který se má zaměřit na řešení situace v pásmu Gazy. Informaci přinesla agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. Mezi pozvanými jsou francouzský prezident Nicolas Sarkozy, španělský premiér José Luis Zapatero, předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás a generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Úkolem účastníků summitu bude najít možné způsoby dosažení příměří. Pokud ale do té doby Izrael přistoupí k jednostrannému zastavení bojů, o němž bude bezpečnostní kabinet židovského státu jednat dnes večer, obsah schůzky se podle západních diplomatů může výrazně změnit.

Nicméně zástupci militantního hnutí Hamas, které Gazu spravuje, dali
najevo, že by jednostranné příměří vyhlášené Izraelem nerespektovali.
Požadují uzavření dvoustranného příměří, které by zahrnovalo i otevření
hraničních přechodů do Gazy.

Mubarak dnes také v televizním projevu znovu vyzval Izrael k ukončení bojů v Gaze. „Požaduji, aby Izrael okamžitě zastavil vojenské operace. Od jeho vůdců žádám okamžité a bezpodmínečné příměří a plné stažení izraelských jednotek z pásma,“ uvedl.

Prezident nicméně jednoznačně odmítl možnost, že by na egyptském území byli rozmístěni mezinárodní pozorovatelé, kteří by hlídali hranice Gazy a dohlíželi na to, že tudy nejsou pašovány zbraně do palestinské enklávy. „Egypt nikdy nepovolí přítomnost zahraničních pozorovatelů na svém území,“ prohlásil Mubarak. „To je červená linie a já nedovolím, aby byla překročena,“ dodal.

Za tři týdny si izraelská ofenziva v Gaze vyžádala 1150 palestinských a 13 izraelských obětí. Egypt se snaží zprostředkovat mírová jednání mezi oběma stranami konfliktu, zatím se mu ale nepodařilo dojednat příměří.