Ve světě protestují především proti izraelské ofenzivě v Gaze

Bejrút/Londýn/Paříž/Berlín - Zhruba dvě stovky lidí protestovaly dnes ráno v libanonské metropoli Bejrútu proti izraelským útokům v pásmu Gazy. I v sobotu se uskutečnila řada manifestací v několika evropských zemí. Demonstranti na nich požadovali ukončení izraelské vojenské operace proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamas a vyjadřovali podporu Palestincům. Protesty se nesly také Hongkongem nebo australským velkoměstem Sydney.

Libanon: Pokus o proniknutí na americké velvyslanectví

V Bejrútu se demonstranti s libanonskými a palestinskými vlajkami pokusili proniknout na americké velvyslanectví, v tom jim zabránily libanonské bezpečností síly s použitím vodních děl a slzného plynu. Několik demonstrantů, jimž se podařilo prorazit první zábrany z ostnatého drátu, utrpělo zranění.

Británie: Demonstranti se pokoušeli dostat k budově izraelského velvyslanectví

V centru Londýna na Trafalgar Square se v sobotu sešlo na 3500 lidí. Po ukončení manifestace se skupina 200 osob včetně dětí vydala k Downing Street, rezidenci premiéra Gordona Browna, přičemž děti nesly panenky symbolizující děti zabité v Gaze. Policie zadržela dalších 200 osob, které se chtěly vydat k budově izraelského velvyslanectví. Několik tisíc lidí demonstrovalo také v Birminghamu na severu Anglie.

Francie: Protestů se zúčastnilo kolem 2600 lidí

V Paříži se sešlo podle policie na 2600 lidí. Policie zadržela na 110 osob při pochodu, který provázely menší incidenty. Další demonstraci ve francouzské metropoli, na níž se sešlo několik set osob, svolala Strana francouzských muslimů. Kromě Paříže se demonstrovalo i v dalších francouzských městech, především v Marseille, kde vyšlo do ulic asi 2500 lidí, v Grenoblu, Bordeaux či Lyonu.

Bez incidentů se konaly demonstrace v severobelgickém Gandu, kde se shromáždilo asi 2000 lidí, a v Charleroi na jihu Belgie, kde protestovalo zhruba 1500 osob.

Demonstrace se nesly také Německem

Protesty proti izraelské ofenzivě v Gaze se nevyhnuly ani Německu. Zastavení války v Gaze požadovali demonstranti v Berlíně, kde se sešlo asi 1600 lidí. Tisícovka protestujících defilovala v Duisburgu a asi 200 osob zde naopak podpořilo Izrael. Proti Izraeli se demonstrovalo i v dalších německých městech.

Švýcarsko: Lidé se shromáždili před sídlem OSN

Ve švýcarské Ženevě se shromáždilo několik set lidí před evropským sídlem OSN a protestovalo proti Izraeli. Židovský stát zase ve švýcarské metropoli Bernu podpořilo asi 1500 lidí.

V Itálii vyjádřily podporu Palestincům tisíce lidí, mezi nimi mnoho imigrantů z arabských zemí, v Římě a v Assisi, kde uspořádala manifestaci křesťanská společenství spolu s levicovými organizacemi.

Španělsko: Izrael se dopustil genocidy

Na 1500 lidí demonstrovalo ve španělské metropoli Madridu, kde obvinili Izrael z genocidy. Další protesty, jichž se zúčastnily tisíce lidí, se konaly v Zaragoze, Pamploně, Almeríi i na Kanárských ostrovech v Tenerife.

Také v Řecku protestovala proti izraelské agresi tisícovka osob v Aténách, v Larisse na severu země a v Tripolisu na jihu.

V turecké metropoli Ankaře se sešlo na 400 aktivistů proislámského hnutí před velvyslanectvím Spojených států. Pořádkové síly jim zabránily proniknout k ambasádě do bezprostřední blízkosti. Na jiné demonstraci levicových uskupení se shromáždilo asi 300 osob.

Bosna a Hercegovina: K protestům se připojily i známé osobnosti

V Sarajevu, metropoli Bosny a Hercegoviny, vyjádřila svou podporu Palestincům stovka kulturních osobností, které také požadovaly ukončení izraelské vojenské operace.

Izrael v sobotu večer vyhlásil jednostranné příměří. Dnes ráno však zahájil letecký úder proti odpalovacím zařízením raket, které krátce předtím zasáhly město Sderot na jihu země. Násilnosti pokračovaly i v pásmu Gazy. Izraelský premiér Ehud Olmert upozornil, že Izrael je připraven ofenzivu zahájit znovu, pokud násilnosti ze strany Hamasu neustanou.

  • Demonstrace na podporu Palestinců autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/627/62625.jpg
  • OSN autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32829.jpg