Ve volbách v Hesensku zvítězila CDU, SPD dopadla nejhůř v poválečné historii

Berlín - Volby do zemského sněmu v západoněmecké spolkové zemi Hesensko skončily jasným vítězstvím Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové. Hovoří o tom odhady, které po uzavření volebních místností zveřejnila televizní stanice ARD. CDU, která si podle neoficiálních výsledků připsala 37 procent hlasů, může pohodlně vytvořit většinovou koalici s liberální FDP, která zaznamenala obrovský úspěch ziskem 16 procent hlasů. Hlavním poraženým je sociální demokracie (SPD), která si připsala jen 23,8 procenta, což je pro ni v Hesensku nejhorší výsledek v poválečné historii. Předsedkyně hesenské SPD Andrea Ypsilantiová proto dnes nabídla své odstoupení z funkce.

Předběžný výsledek voleb je satisfakcí hlavně pro úřadujícího hesenského premiéra a šéfa regionální organizace CDU Rolanda Kocha. Poslední hesenské volby totiž skončily patem poté, co SPD získala téměř tolik hlasů (36,7 procenta) jako do té doby samostatně vládnoucí CDU (36,8 procenta). CDU tehdy zřejmě doplatila na příliš populistickou předvolební kampaň, v níž Koch vsadil na téma kriminality mladých z rodin přistěhovalců.

SPD vedl do dnešních voleb jako kandidát na zemského premiéra dosud málo známý politik Thorsten Schäfer-Gümbel, jemuž tuto roli přenechala Ypsilantiová. Ta už dnešní porážku připustila a nabídla, že by
Schäfer-Gümbel po ní mohl převzít i funkci předsedy regionální organizace strany: „Výsledek je těžká porážka pro hesenskou SPD.“

Dnešní volby skončily při rekordně nízké volební účasti 60,5 procenta
historickým úspěchem pro Zelené, kteří získali zhruba 14 procent hlasů. Do regionálního parlamentu se pravděpodobně probojovala i krajně levicová Levice, jíž odhady připisují zisk 5,2 procenta.

Na výsledky dnešních voleb čekalo s napětím celé Německo. Němci budou letos volit do pěti zemských sněmů, v osmi komunálních volbách, do Evropského parlamentu a hlavně 27. září do Spolkového sněmu. Kromě toho budou zákonodárci v květnu volit prezidenta. Po předpokládaném sestavení konzervativně-liberální koalice v Hesensku přijde spolková vládní koalice složená z konzervativců (CDU/CSU) a SPD o většinu ve Spolkové radě, což by jí mohlo ztížit vládnutí. Tuto komoru německého parlamentu totiž tvoří zástupci zemských vlád.