Francouzský nacionalista Le Pen stojí před soudem

Paříž – Kvůli popírání existence nacistických koncentračních táborů a zlehčování okupace Francie Německem mezi lety 1940 a 1944 stojí před pařížským soudem ultrapravicový politik Jean-Marie Le Pen. Jako obžalovaný se tento nacionalista nepostaví do soudní síně poprvé, francouzské tribunály již prověřovaly řadu Le Penových výroků.

Jean-Marie Le Pen je nyní souzen proto, že na začátku roku řekl, že není povinen věřit v někdejší existenci plynových komor v nacistických vyhlazovacích táborech a v holocaust. V Osvětimi podle něj nebyl vyhlazovací tábor, nýbrž chemička, a v okolních budovách nežili vězni, ale dělníci.

„Tím, že popírá plynové komory v Osvětimi, nahrává antisemitským náladám, které se periodicky projevují ve Francii. Od jeho výroků není daleko k hanobení židovských hrobů,“ přibližuje Zdeněk Velíšek.

Telefonát Zdeňka Velíška (zdroj: ČT24)

Le Pen, jehož pozice na francouzské politické scéně je dnes již marginální, byl za různé své výroky již několikrát podmínečně odsouzen. V roce 1992 mu navíc soud udělil vysokou pokutu.