Obama se hned první den v úřadu pustí do finanční krize, Guantánama a Iráku

Washington - Nový americký prezident Barack Obama začíná úřadovat. Už dnes chce sestavit vylepšený plán na záchranu americké ekonomiky, o němž už jednal s kongresmany. Pro její oživení hodlá vyčlenit až jeden bilion amerických dolarů. Obama už také začal řešit problém s věznicí na Guantánamu - plánuje ji do dvou let zrušit. Na řešení klíčových problémů Spojených států pracoval už několik týdnů před jmenováním do úřadu.

„Stav naší ekonomiky volá po akci, která bude odvážná a rychlá. Budeme jednat, abychom vytvořili nová pracovní místa a nové základy pro hospodářský růst,“ prohlásil ve včerejším prezidentském projevu Obama. Dále připomněl, že americký národ je ve válce s rozsáhlou sítí násilí a nenávisti. Prioritou bude řešení situace na Blízkém východě.

K ukončení šest let trvající války v Iráku se Obama mnohokrát zavázal ve své volební kampani, v níž sliboval, že se této záležitosti bude věnovat od prvního dne v úřadu. Jeho hlavní poradce David Axelrod v neděli uvedl, že Obama svůj slib dodrží. Očekává se, že dnešní schůzky v Bílém domě se zúčastní členové sboru náčelníků štábů a další vojenští velitelé a poradci. V inaugurační řeči se Obama vyslovil i pro posílení vojenské přítomnosti v Afghánistánu.

Jen několik hodin poté, co byl Obama jmenován prezidentem, nařídil vojenským prokurátorům, aby požádali zvláštní soud na Guantánamu o pozastavení všech nedořešených případů o 120 dní. Obamův tým zřejmě bude chtít posoudit případy jednotlivě. Nařízení by tak dočasně zastavilo řízení 21 případů, včetně pěti návrhů trestů smrti pro vězně obviněné z přípravy teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001. Vojenský soudce by měl o požadavku rozhodnout během dneška. Vězením prošlo od roku 2002 na 800 lidí, v současnosti jich tam je zadržováno asi 245.

Senát schválil první ministry Obamovy administrativy 

Americký Senát schválil první ministry Obamovy vlády. Hlasováním prošla Janet Napolitanová jako ministryně vnitřní bezpečnosti i Steven Chu do funkce ministra energetiky. Post ministra zemědělství obsadí Tom Vilsack a ministerstvo vnitra povede coloradský senátor Ken Salazar. O potvrzení Timothyho Geithnera do funkce ministra financí a Hillary Clintonové jako šéfky ministerstva zahraničí bude Senát ještě jednat. Jmenovací dekrety svých ministrů Obama podepsal ihned po převzetí úřadu.

Gratulace ze světa připomněly hlavně krizi a vojenské mise

Obama do Bílého domu nenastupuje v klidné době, což se odrazilo i v gratulacích, kterých se mu dostávalo od předních světových politiků. Mimořádnou pozornost věnovali ekonomické krizi a bezpečnostním otázkám. „Na obzoru už vidíme černá mračna ekonomické krize a čeká nás vyřešit i problém klimatických změn. Jako spojenci budeme muset čelit také dalším výzvám v Afghánistánu,“ vzkázal Obamovi australský premiér Kevin Rudd. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun zase vyjádřil obavy, aby se v blízké budoucnosti opět nerozhořel ozbrojený konflikt na Blízkém východě: „Jako jeden z lídrů jednání a nejmocnější země světa nesou Spojené státy za tento mírový proces odpovědnost,“ uvedl.

Český premiér a momentálně předseda Rady Evropské unie Mirek Topolánek popřál novému americkému prezidentovi snazší komunikaci mezi Evropskou unií a Spojenými státy, ale i schopnost řešit problémy stejně razantně jako jeho předchůdce. 

Čína Obamův inaugurační projev cenzurovala 

Venezuelský prezident Hugo Chávez zase vyslovil naději, že jeho vztahy s novým protějškem budou výrazně lepší než s Obamovým předchůdcem Georgem Bushem. Naděje vkládají do nového prezidenta i evropští politici a Čína, kde je Obama podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera velmi populární.

Některé části Obamova projevu se ale dotkly citlivých míst vládnoucí čínské komunistické strany, zasáhla proto cenzura. Obama v inauguračním projevu připomněl, že předchozí generace „se komunismu a fašismu postavily nejen pomocí raket a tanků, ale i prostřednictvím pevných spojenectví a trvalých zásad“. Obrátil se také na ty, „kteří se u moci drží díky korupci, podvodům a potírání opozice“, a vzkázal jim, že „jsou na špatné straně dějin“. V překladu řeči do čínštiny, který na svých internetových stránkách zveřejnil oficiální list China Daily, chybělo slovo komunismus a odstavec obsahující zmínku o opozici vypadl úplně.

Zpravodajský kanál čínské státní televize projev vysílal živě a pasáží týkající se odporu vůči komunismu byl očividně zaskočen. Sotva tlumočník odříkal slova fašismus a komunismus, televize přepojila vysílání zpět k moderátorovi do studia.

Obamománie zachvátila celý svět

Nástupem nového amerického prezidenta nežijí jen Spojené státy. V Keni, odkud pocházejí jeho předci, například úřady zaznamenaly značný nárůst jména Obama u novorozeňat. Řada světových umělců věnovala prezidentovi svá díla. Karibský stát Antigua se dokonce rozhodl, že na Obamovy narozeniny pojmenuje po prezidentovi nejvyšší vrchol v zemi. Čtyřsetmetrový kopec by se měl propříště jmenovat Mount Obama.

Žáci v indonéské škole, kterou kdysi Obama navštěvoval, se dnes nemuseli učit. Základní školu Menteng zaplavili hosté a novináři, kteří si přišli prohlédnout místo, kam dva roky chodil první americký prezident tmavé pleti.

  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/632/63130.jpg
  • Obama na cestě do Bílého domu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/631/63092.jpg
  • Barack Obama skládá prezidentský slib autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/631/63089.jpg
  • Antigua pojmenuje svůj nejvyšší vrchol v zemi na počest amerického prezidenta Mount Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/632/63175.jpg