Srbsko: Kosovská armáda je hrozbou pro Balkán a odporuje rezoluci OSN

Priština - Vytvoření nové kosovské armády představuje přímou hrozbu pro národní bezpečnost Srbska a stabilitu na Balkáně a Bělehrad použije veškerých diplomatických prostředků, aby proti tomu bojoval. Během návštěvy Slovinska to prohlásil srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić. Srbsko hodlá podle něj proti vzniku armády protestovat u OSN.

Kosovo má ode dneška vlastní armádu - Kosovské bezpečnostní síly (KSF). „Jsem na začátku nové fáze, kosovo je samostatný stát a potřebuje samostatné bezpečnostní jednotky,“ prohlásil Sulejman Selimi, velitel KSF.

Jak ale připomíná agentura Reuters, řada velitelů KSF je bývalými příslušníky rozpuštěné Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), která v letech 1998-1999 bojovala za nezávislost Kosova na Srbsku. Tu nakonec Kosovo jednostranně vyhlásilo loni v únoru a uznalo ji 54 zemí. Srbsko ale nadále považuje provincii za nedílnou součást svého území a vytvoření KSF je podle něj v rozporu s rezolucí 1244 Rady bezpečnosti OSN z roku 1999. Ta mimo jiné požadovala demilitarizaci UÇK.

Kosovo má novou armádu (zdroj: ČT24)

Příslušníci KSF budou lehce vyzbrojeni a zpočátku se budou zapojovat především do řešení civilních krizí či naléhavých situací. Zatím nebudou mít dělostřelectvo, těžkou techniku ani letectvo. KSF bude tvořit dva a půl tisíce profesionálů a 800 záložníků. Vybavení a výzbroj dodaly Spojené státy, vozy Německo, výcvik má začít druhého února pod vedením specialistů ze Severoatlantické aliance. „Jedno musí být jasné, nejde o armádu. Budeme jako profesionálové spolupracovat s jednotkami Severoatlantické aliance,“ uvedl Selimi.

Hlavní odpovědnost za bezpečnost zůstane právě na 15 000 vojácích, které má v zemi v mírové misi NATO. Složení nových bezpečnostních složek by mělo odpovídat etnickému složení Kosova - většinou budou sloužit kosovští Albánci, kterých je v zemi 90 %.

  • Sulejman Selimi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63298.jpg
  • Logo Ochranného sboru Kosova (TMK) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63222.jpg