Liberecká univerzita otevírá studium nanotechnologií

Liberec - Nový perspektivní obor věnovaný nanotechnologiím a nanomateriálům připravila Technická univerzita v Liberci. Akreditaci tříletého bakalářského i dvouletého magisterského programu získala loni na podzim a výuku zahájí letos v říjnu. Nepůjde o masový obor, fakulta totiž přijme jen čtyřicet studentů. Podle vědců jsou nanomateriály pojmem budoucnosti.

Nanovlákna jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas, jejich využití je ale všestranné. Od vzduchových a vodních filtrů, přes tkáňové a kostní implantáty až po supertvrdé povrchy ve stavebnictví. „Představte si, že byste byli v době kamenné a někdo by přinesl železo. Dnes se z něj dá dělat téměř všechno, a to je asi paralela k nanovláknům, která proniknou do každé oblasti lidské činnosti,“ myslí si Oldřich Jirsák z Technické univerzity v Liberci.

Nový obor budou vyučovat i odborníci z Akademie věd

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Liberečtí vědci vynalezli před pěti lety jako první na světě stroj na průmyslovou výrobu nanovláken. Vývoj ale stále pokračuje a ucelená výuka chybí. Technická univerzita proto na podzim takový obor pro 40 studentů otevře.

Nový studijní program budou vyučovat odborníci ze čtyř fakult Technické univerzity a také vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd, díky nimž se studenti zapojí i do výzkumu. „Vybrali jsme špičkové kapacity. Jsou to lidé, kteří mají velkou zkušenost a mezinárodní renomé,“ tvrdí Eduard Hulicius z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Nanomateriál našel využití i v medicíně

V poslední době se liberečtí vědci zaměřili na využití nanomateriálů také v medicíně. Na strojní fakultě například potahují implantáty tenkou vrstvou nanovláken, díky které se zranění rychleji hojí.

Nový obor je v rámci celé Evropy ojedinělý. Výuka začne v říjnu a Technická univerzita očekává, že vzbudí zájem i v zahraničí.