Čínský soud za melamin v sušeném mléce: Dvakrát trest smrti

Peking - Čínský soud dnes k trestu smrti odsoudil dva muže obžalované v souvislosti se skandálem kolem průmyslové chemikálie melamin v sušeném mléce. Další dvě osoby byly odsouzeny na doživotí. Po konzumaci kontaminovaného mléka zemřelo nejméně šest dětí a dalších téměř 300 000 onemocnělo. Zatím bylo v souvislosti s melaminovým skandálem obviněno jednadvacet lidí: ředitelé mlékárenských firem, obchodníci s melaninem a státní úředníci, kteří skandál utajovali.

Trest smrti dostal Čang Jü-ťün, jenž vedl továrnu, která byla údajně největším čínským zdrojem melaminu. Stejný trest byl vynesen i nad Kengem Ťin-pchingem. Doživotní trest vězení dostal za ohrožení národní bezpečnosti Čang Jen-čang a stejný trest soud udělil i generální manažerce mlékárny Sanlu Tchien Wen-chuové. Podle informací tiskové agentury Nová Čína dostali tři další bývalí vysocí představitelé mlékárny Sanlu tresty vězení od pěti do 15 let.

Příbuzní mrtvých dětí pro manažerku továrny Sanlu Wen-chuovou požadovali trest smrti. „Měli by ji zastřelit, smrt za smrt,“ řekla Čeng Šu-čen, jejíž roční vnučka rovněž zemřela na selhání ledvin poté, co pila sušené mléko vyrobené mlékárnou Sanlu. Právě tato továrna byla největším producentem kontaminovaných potravin.

Melamin je průmyslová chemikálie, která se přidává do umělých hmot používaných například při výrobě plastových židlí. Do mléka byla dodávána, aby při testech uměle zvyšovala měřený obsah bílkovin a aby tak vyvolávala dojem, že surovina je hodnotnější.

Zpravodaj České televize v Číně Tomáš Etzler řekl, že rychlost rozhodování a vydávání verdiktů je motivována snahou čínské vlády celou aféru ukončit. „Vláda soud trochu uspěchala, aby kauzu uzavřela do začátku nového čínského roku (26. ledna),“ informoval Etzler. Dodal ale, že jí v „úspěšném“ uzavření případu brání postižené rodiny, které se s obviněnými chtějí soudit. Čínská vláda proto zatím žádným soudům nedovolila, aby žaloby rodičů přijal.

Souzené mlékárny nabízejí postiženým rodinám kompenzaci, ty ji ale považují za malou. Soud se koná v průmyslovém městě Š'-ťia-čuang v provincii Che-pej, kde bylo hlavní sídlo nyní zkrachovalé mlékárny Sanlu.

Podvodníci vymysleli způsob, jak vydělat na mléce. To od farmářů ředili, aby ho bylo víc. Prodávali ho mlékárnám. Aby podvod zakryli, sypali do něj melamin - chemikálii, která v potravinách nemá co dělat, ale při běžném testu zdánlivě zvyšuje obsah bílkovin. Výrobci kojeneckého mléka kvalitu suroviny neprověřili. A látku, která se používá třeba při výrobě plastů, šířili ve svých produktech. Organismus dospělých by malé množství melaminu zvládl. Ale pro kojence odkázané na toxické mléko jako jediný zdroj výživy, byly opakované dávky kritické. Šest jich zemřelo. Dodnes jich 50 tisíc zůstává v nemocnicích.

Vydáno pod