Cigarety bez nikotinu? Možná ano, byl totiž objeven nikotinový gen v tabáku

Tokio - Významný objev se podařil japonským vědcům. Ti objevili gen, který odpovídá za přítomnost nikotinu v tabákových listech - objev by mohl v budoucnosti vést k výrobě cigaret bez nikotinu. Vědci už v minulosti věděli, že nikotin v tabáku je přepravován z kořenů do listů, nyní ovšem poprvé určili, který gen za tuto přepravu může.

Příslušný gen odborníci z výzkumného institutu na univerzitě v Kjótu, kteří se na výzkumu podíleli s belgickými vědci, pojmenovali Nt-JAT1.

Objev „otvírá možnost vyvinout tabákovou odrůdu, která nebude uskladňovat nikotin v tabákových listech“, uvedl v tiskovém prohlášení vědecký tým vedený Kazufumim Jazakim. „To by umožnilo kuřákům zrušit jejich závislost na nikotinu, aniž by se museli uchýlit k prostředkům na odvykání kouření,“ dodali vědci.

Detekce nového genu může vést k dalším objevům na lékařském i zemědělském poli. Není vyloučeno, že by se s jeho pomocí mohly v rostlinách šířit léčivé látky podobné podstaty, jaké je rostlinný alkaloid nikotin odpovědný za psychoaktivní účinky tabáku. Mezi alkaloidy používané při léčbě patří například chinin nebo atropin.