Rakouská poslankyně odsouzena k pokutě 25.000 eur za urážku Mohameda

Vídeň - Před zemským trestním soudem v rakouském Grazu dnes stanula poslankyně Svobodných Suzanne Winterová. Na novoročním shromáždění své strany začátkem loňského roku označila islámského proroka Mohameda za pedofila, kvůli čemuž byla obviněna za hanění víry a za provokaci. Dnes ji byla soudem vyměřena pokuta 25.000 eur (asi 700.000 korun). Winterová proces označuje za zpolitizovanou záležitost.

Suzanne Winterová vystoupila na novoročním shromáždění ve Štýrském Hradci s velmi ostrým protimuslimským projevem, od kterého se později distancovala dokonce i její strana. V nejostřejší části projevu označila proroka Mohameda z dnešního pohledu za prznitele dětí.

Její ostrá slova byla žalována, jenže tehdejší městská radní získala v zářijových volbách poslanecký mandát, takže o jejím vydání musela rozhodovat sněmovna. Ta jí zbavila imunity a Winterová se tak dnes stanula před soudem.

Výroky Winterové ukazují posilování extrémistů v rakouském Parlamentu. Svobodní výrazně posílili, získali výrazně více křesel, než měli po předešlých volbách. Obsadili tak i pozici druhého místopředsedy Parlamentu, kterým je nyní Martin Graf, jenž je celoživotním členem ultrapravicového spolku. Je např. znám svým výrokem, že je třeba zamezit „podvracení německého národního společenství cizinci“.