Cholera nadále kosí Zimbabwany, situace se spíše zhoršuje

Harare - Epidemie cholery, která zasáhla Zimbabwe, neustupuje. Efektivním opatřením a pomoci nemocným brání zmatek na politické scéně. Smlouva o dělbě moci mezi prezidentem Robertem Mugabem a jeho protivníkem Morganem Tsvangiraiem nefunguje. Počet nemocných se blíží padesáti tisícům a téměř 2800 lidí už od loňského srpna nemoci podlehlo.

Cholera se z měst šíří i do odlehlých venkovských oblastí. Zdravotní systém v Zimbabwe je v krizi. Mnoho let se tu neinvestovalo do zdravotnictví, vodovodu a kanalizace. Zdravotnický personál navíc odmítá pracovat, protože měna, v níž dostává výplaty, je téměř bezcenná. V oblasti je teď navíc období dešťů, při němž se většinou cholera ještě víc rozšíří. Opozice poukazuje na to, že epidemie jen zdůrazňuje potřebu fungující vlády v zemi.

Řada světových politiků i organizací vyzvala Mugabeho k odstoupení z prezidentského úřadu. Čtyřiaosmdesátiletý politik ale podobné výzvy odmítá s tím, že to jsou jen snahy Západu přebrat nad Zimbabwe moc a vrátit zemi do koloniálních dob. Na protest proti Mugabemu zahájilo ve středu několik zimbabwských a jihoafrických aktivistů hladovku.

Epidemie cholery v Zimbabwe postupuje (zdroj: ČT24)

Vyvést zimbabwskou politiku ze slepé uličky se bude snažit další z regionálních summitů, který bude v pondělí hostit Jihoafrická republika. Jeden neúspěšný se už přitom konal tento týden. Protivníci se opět nedohodli a řešení ekonomické a humanitární krize v Zimbabwe se tak o to víc oddaluje.

Zimbabwané nemocní cholerou
Zdroj: ČT24