V Madridu bylo zabaveno několik desítek děl Salvadora Dalího

Madrid - Španělská policie zabavila celkem 81 uměleckých předmětů od Salvadora Dalího, některé kousky jsou navíc s největší pravděpodobností pravé. Lupiči je ukradli na několika místech v Evropě a Spojených státech. Organizátor prodeje, nejmenovaný Francouz, byl zatčen. Od smrti Salvadora Dalího dnes uplynulo 20 let.

Podle policie pochází kolekce z Francie a zájemcům měla být k dispozici v jednom hotelu ve městě Estepona na jihu Španělska. Tamní policie uvedla, že část zabavených děl je na seznamu Interpolu a pochází pravděpodobně z krádeží. „Podle archivu Interpolu byla nejméně desítka zabavených děl v minulosti zřejmě ukradena,“ konstatuje prohlášení španělské policie. Jde zejména o grafiky, při nichž Dalí použil sítotiskovou techniku a o kterých má Interpol záznamy, že byly ukradeny ve Španělsku, v Belgii, ve Francii a ve Spojených státech.

Muž, který soubor převážel, nyní čelí podezření z padělatelství dokumentů. Vyšetřovatelé čekají na stanovisko odborníků, zda se čísla na zabavených tiscích shodují s údaji o ukradených dílech. Policie také zabavila asi 20 certifikátů potvrzujících autenticitu soch připisovaných Dalímu. Překažená prodejní výstava měla začít právě dnes, kdy uplynulo 20 let od Dalího smrti.

Mezi zabavenými díly je také plastika slona vysoká téměř tři metry, jejíž prodejní cena byla 1,2 milionu eur, tedy v přepočtu přes 30 milionů korun.

Termín prodejní výstavy 23. ledna, kterou zásah španělské policie zhatil, se shoduje s 20. výročím Dalího úmrtí. Salvador Dalí se narodil 11. května 1904 v katalánském Figueras a patří mezi nejoriginálnější umělce historie. Jeho tvorba je charakteristická extravagantními a provokativními díly, do nichž autor často promítal sexuální či násilný podtext.

ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA