Barroso vyzval země EU, aby přijaly vězně z Guantánama

Brusel - Předseda Evropské komise José Barroso dnes vyzval členské státy EU, aby přijaly propuštěné vězně z kontroverzní americké věznice na základně Guantánamo a pomohli tak prezidentovi USA Baracku Obamovi v jejím uzavření. Zdůraznil nicméně, že rozhodnutí je na každé jednotlivé zemi. Ty se zatím k přijetí vězňů vyjadřují rozdílně.

Proti se postavilo například Švédsko, zdejší premiér Fredrik Reinfeldt dnes potvrdil, že jeho země odmítá přijmout vězně z Guantánama. „Američané nesou odpovědnost za to, aby Guantánamo uzavřeli a dohlédli na to, aby většina vězňů mohla zůstat ve Spojených státech,“ prohlásil. Stejný názor zastávají také v Dánsku nebo Rakousku.

Přijmout americké vězně jsou naopak ochotni v Irsku, Portugalsku, Francii nebo Švýcarsku. „Nemluvíme ale o teroristech, kteří by přišli do zemí EU,“ zdůraznil nicméně irský ministr zahraničí Micheál Martin.

Nejasný je i postoj Německa. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier sice Obamovi přijetí vězňů z Guantánama nabídl, ministr vnitra Wolfgang Schäuble to ale odmítl.

Co s americkými vězni, to bude hlavním tématem pondělní schůzky ministrů zahraniční EU. Podle AFP se nicméně nedá očekávat, že by na schůzce padlo konečné rozhodnutí, protože jednotlivé země jsou v této otázce rozděleny. USA se navíc na EU jako celek zatím formálně neobrátily.