Uprchlíci utekli z italského tábora kritizovaného OSN

Řím - Přes 1000 žadatelů o azyl uniklo dnes z italského imigračního centra na ostrově Lampedusa a dalo se na pochod k radnici na protest proti svému zadržování. K incidentu došlo jen den poté, co OSN kritizovala podmínky, které v táboře panují. Tábor je totiž koncipován pro 850 osob, nicméně v tuto chvíli tam žije kolem 2000 uprchlíků, kteří se pokusili na lodích přeplout Středozemní moře.

Policie sdělila, že uprchlíci prolomili bránu tábora a začali poklidný pochod do centra města, kde se k nim přidaly stovky místních obyvatel, kteří chtějí, aby byli uprchlíci přesunuti do větších táborů na jiných místech Itálie. Obyvatelé Lampedusy proti imigračnímu centru v minulých dnech opakovaně protestovali.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek podmínky v centru tvrdě kritizoval a vyzval italské úřady, aby těžkou humanitární situaci na Lampeduse vyřešily. Podle UNHCR se stovky lidí do tábora nevejdou a musejí spát pod plastikovými plachtami venku.

Původně byl tábor koncipován jako dočasný a uprchlíci odtud byli přesouváni do dalších center v Itálii. Letos se však kvůli novým azylovým pravidlům funkce tábora změnila a uprchlíci v něm zůstávají, dokud nedostanou azyl, nebo nejsou deportováni. Nicméně většina uprchlíků nakonec azyl stejně nedostane a vrací se zpět do Afriky.

Počty uprchlíků z Libye se každoročně zvyšují, a proto Itálie již loni uzavřela dohodu s libyjskou vládou, podle níž se italská vláda zavázala poskytnout Libyi podporu při společném hlídkování na moři před libyjskými břehy. Nicméně libyjská vláda si do dohody prosadila odškodnění za dobu kolonizace od roku 1911 do roku 1945. Tím má být dálnice po celé Libyi. Avšak vzhledem k tomu, že italský parlament dosud tuto dohodu neschválil, Libyjci ji tudíž nerespektují, a tak k italským břehům neustále připlouvají lodě s africkými uprchlíky.

Uprchlíci na lodi
Zdroj: ČT