EU, Egypt i Palestina u jednoho bruselského stolu - řeší Gazu

Brusel - České předsednictví v Bruselu hostí další z řady jednání týkajících se poválečné situace v pásmu Gazy. Evropská unie reprezentovaná mj. českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem tentokrát možnosti řešení blízkovýchodní krize projednává se zástupci Jordánska, Egypta, Turecka a palestinské samosprávy. Hlavním tématem je palestinské hnutí Hamas a jeho pašování zbraní do Gazy podzemními tunely. Právě vyřešením tohoto problému podmiňuje Izrael dlouhodobé příměří.

Z egyptského území do Gazy vedou stovky podzemních tunelů, kudy putuje jídlo a základní potřeby pro obyvatele Gazy, ale také rakety pro Hamás. Ten podle zpráv z regionu využívá příměří k tomu, aby bombardováním zničené tunely opravil a tím urychlil přísun zbraní do uzavřené oblasti.

EU chce pomoci, Egypt a Palestina kladou podmínky 

Evropská unie nabízí techniku schopnou tunely vysledovat, je také připravena vyslat do obalsti lodě a pozorovatele, kteří by hlídali hranice. Vše ale záleží na spolupráci Káhiry, která nechce na svém území cizí síly. Diskutuje se proto o variantě, že by techniku obsluhovali egyptští vojáci.

Představitelé palestinské samosprávy spolupráci podmiňují tím, že Izrael otevře hraniční přechody s Gazou, aby se humanitární pomoc civilistům dostala normální cestou. S takovou myšlenkou však na jednání jel i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. „Hlavním cílem tohoto setkání je koordinovat úsilí v regionu, pomoc Gaze,“ řekl ministr.

Rozpory panují i uvnitř sedmadvacítky

K vyřešení vlastního konfliktu se ale zatím neschyluje, rozpory se objevují i mezi členy Evropské unie. Sedmadvacítka se zatím neuměla shodnout, zda do oblasti poslat jen pozorovatele, nebo i mírové jednotky prosazované francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Rozpory panují i kolem otázky jednání s Hamasem - přestože je označován za teroristickou organizaci, v případě, že na místo pozorovatelé vyrazí, kontaktu s ním se nevyhnou.

Dnešní setkání navazuje na středeční schůzku šéfů diplomacií zemí EU s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Na něm se unijní předáci snažili přesvědčit izraelskou delegaci, aby zpřístupnila pásmo Gazy plně humanitární pomoci. Probírali i to, jak by se unie mohla zapojit do boje proti pašování zbraní pro radikály v Gaze. Problematiku Gazy budou projednávat zítra i evropští ministři zahraničí.